L'univers royal espanyol està abraçant la figura d'Irene Urdangarin com la gran esperança dels Borbons. La catalana de 17 anys, filla petita de Cristina i Iñaki, està sorprenent en les seves aparicions públiques: ha fet una estirada monumental, té estil, bellesa, és discreta i, el que és més important, no té res a veure amb l'altra neboda de Felip VI, Victoria Federica. Són el dia i la nit. La Irene viu a Ginebra amb la mare. Allà està acabant els seus estudis, allunyada del soroll mediàtic propi de la reialesa i dels problemes conjugals dels seus pares. Allunyada però no pas aliena. I encara menys imparcial.

Ara que fa un any de la bomba que van suposar les fotos del basc amb Ainhoa Armentia passejant de la maneta per una platja del País Basc francès, el matrimoni (encara no s'han divorciat oficialment) intenta refer les seves vides. Iñaki segueix amb la basca Armentia, Cristina continua amb l'anell de casada, s'ha operat dels ulls i d'una berruga i viatja més que abans del desastre. La qüestió de l'anell sembla simbòlica, però respon a les creences de la filla de Joan Carles i Sofia: fins que no tinguin els papers de la dissolució del matrimoni, ella segueix lluint al dit anul·lar el compromís que va adquirir a la Catedral de Barcelona el 1997. La Irene ha estat vinculada a l'endarreriment del divorci: deien que fins que no fes 18 anys, el pròxim mes de juny, no hi hauria signatura. Un extrem, però, que no ha estat contrastat i forma part dels incessants rumors que envolten la vida dels personatges.

Iñaki infiel a Cristina Portada Lecturas
Iñaki Urdangarin infidel a Cristina / Lecturas
Pablo e Irene Urdangarin GTRES
Pablo i Irene Urdangarin / GTRES

La reacció de Irene Urdangarin a l'escàndol de faldilles del seu pare: còlera de l'adolescent de 16 anys

La reacció de la Irene davant l'esclat d'aquest terratrèmol va ser realment furibunda: el seu ídol havia caigut i havia fet mal a la seva mare. Pilar Eyre, com sempre, ho explicava amb precisió: "La vio sufrir día a día, ¡la vio llorar!, y eso fue muy duro para ella". Allò va despertar la còlera de la jove de 16 anys en aquell moment, i que aquest dimecres 25 de gener de 2023 ens recorda la revista Lecturas: va haver-hi una "fuerte discusión" a Ginebra, quan l'Iñaki va viatjar amb urgència per trobar-se amb Cristina de Borbó. Costa molt imaginar-se a la Irene enfadada, especialment després de veure les seves darreres aparicions públiques, com ara a l'aniversari de la seva tieta Elena o al funeral de Constantí II a Grècia. Allà hi va anar al costat dels seus germans, Juan, Pablo i Miguel. Cap d'ells no coneix la nòvia d'Iñaki, com tampoc l'àvia Claire Liebaert. Ell no ha gosat fer-ho, sap que hi hauria ball de bastons; en canvi sí coneix els dos de l'Ainhoa. A banda d'això, es va publicar que aquesta era una de les clàusules imposades per Cristina en el futur acord de divorci: "Que no se acerque a mis hijos".

Pablo e Irene Urdangarin Europa Press
Pablo i Irene Urdangarin / Europa Press

Iñaki va estar a punt de perdre l'afecte de la seva filla preferida, Irene Urdangarin

Irene no té cap interès en Ainhoa Armentia. La seva aparició li va arruïnar l'adolescència: va ser "la que peor se tomó las fotos de Iñaki y su amante. Se enfadó terriblemente con su padre", relatava Eyre. "Se negó a admitir cualquier explicación" d'Iñaki, i ni tan sols la mediació dels germans va solucionar el problema. Hi havia molta rancúnia, sobretot perquè pare i filla eren inseparables, la seva preferida. Segons la Pilar, Cristina va aconseguir que calmés el seu enuig propiciant trobades i moments de reconciliació: "Irene apenas le dirigía la palabra. Pero pronto el cariño se impuso al enfado y la hija perdonó al padre". Li va anar d'un pèl perdre-la per sempre més, això sí.

irene urdangarin gtres
Iñaki i Irene Urdangarin / GTRES

Irene, discreta, elegant, sorprenent... i amb fort caràcter. Sempre guanyant punts.