El 4 d'octubre de 1997 la Família Reial espanyola va envair Catalunya per celebrar l'enllaç matrimonial entre la Infanta Cristina i Iñaki Urdangarin. Una boda amb tota la pompa: la filla del rei Joan Carles i l'estrella del handbol del Barça obrien una nova era en les relacions sentimentals de Zarzuela, ja que la sang blava i la suposadament plebea es fonien per primera vegada. Anys més tard el aleshores Príncep Felip i la periodista Letícia Ortiz repetirien la fórmula, malgrat que les vides d'uns i altres han recorregut camins ben diferents. 

Tan diferents com que un és rei d'Espanya i la germana va ser apartada de la Corona. Com que Letícia és la consort que mana amb mà de ferro i l'Iñaki va acabar, diuen, a la presó per adoptar alguns dels (presumptament) pitjors costums de la casa: va haver de pagar per les seves corrupteles al cas Nóos. De les flors i violes van passar a la guerra i les hostilitats, de l'amistat al repudi, de l'honor a la vergonya. El basc, un cop fora del centre penitenciari de Brieva, del que pocs l'han vist sortir i encara menys entrar, ha tornat a la seva terra natal, Vitòria-Gasteiz, prop de la seva família. Allà ha trobat una feina per aconseguir la semillibertat.

Boda Iñaki Urdangarin con Infanta Cristina GTRES

Boda d'Iñaki Urdangarin amb la Infanta Cristina / GTRES

24 anys més tard, doncs, l'escenari és molt diferent. Però la parella continua endavant, tot i que amb molts quilòmetres de distància. Ell a la capital del País Basc, ella a Ginebra, on resideix des de fa anys. Teòricament aquest passat cap de setmana havien de trobar-se i celebrar l'aniversari de noces com l'ocasió ho mereixia. Doncs no. A la Borbó ningú l'ha vista pels carrers de Gasteiz, però sí que han captat les imatges d'un Urdangarin acompanyat per la seva família però més sol que un mussol. 

Iñaki Urdangarín con su familia niña pixelada GTRES

Iñaki Urdangarín amb la seva família als carrers de Vitòria-Gasteiz / GTRES

Malgrat anar de la mà de la seva mare, Claire Liebart, i de trobar-se també amb la germana Lucía i els seus nebots, les instantànies dels paparazzis ens permeten veure a l'exduc 'empalmado' amb un gest tristot i pensatiu. Qui li havia de dir, fa gairebé un quart de segle, que el seu conte de fades, prínceps i princeses acabaria d'aquesta forma tan lamentable. Ja ni tan sols li resta el romanticisme d'un matrimoni ​que ha resistit contra tot i contra tothom. Un gran negoci.

Iñaki Urdangarín con su madre Claire Liebaert GTRES

Iñaki Urdangarín amb la seva mare Claire Liebaert / GTRES

Iñaki, perquè ets de Vitòria, que si no et recordaríem aquella frase mítica atribuïda a José María Aznar: "Nunca debí salir de Valladolid".