El príncep Guillem, hereu directe al tron britànic, s'ha vist embolicat en una inesperada controvèrsia que la Família Reial britànica preferiria enterrar com més aviat millor. En el marc del vintè aniversari dels atemptats del 7 de juliol de 2005 a Londres, un acte commemoratiu impecablement organitzat va ser enfosquit per un error digital que ha fet trontollar els fonaments de la polida imatge institucional.
A les seves xarxes socials oficials, l'equip de comunicació de Kensington Palace va compartir una publicació en memòria de les víctimes. Tanmateix, el respecte del missatge va quedar eclipsat per una frase interna que, per error, va ser visible per al món: "Amb còpia". Un indici clar que el publicat corresponia a una nota interna o un esborran. Encara que l'error va ser corregit ràpidament, el mal ja estava fet.
El rostre solemne del príncep Guillem va quedar lligat a la distracció
En qüestió de minuts, milers d'internautes havien capturat la imatge del missatge erroni, associant-la immediatament al príncep Guillem, la fotografia del qual encapçalava la publicació. El post va ser eliminat i substituït per una versió corregida que incloïa un vídeo de l'acte en Hyde Park, on el príncep de Gal·les apareix col·locant un ram de flors al monument commemoratiu. Tot i això, l'escàndol ja era tendència.
Fonts properes asseguren que als passadissos de palau es van viure moments de tensió. La Casa Reial, famosa per la seva minuciositat quant a protocol i comunicació, considera aquest tipus d'errors com inadmissibles, més encara en esdeveniments d'alta sensibilitat. Per a una institució la imatge pública de la qual ho és tot, aquest tipus d'incidents representen una veritable amenaça reputacional.
Crisi de comunicació o simple distracció?
Aquest error de comunicació digital ha reobert el debat sobre l'eficiència i preparació dels equips encarregats de manejar els comptes oficials de la reialesa. Si bé els protocols cerimonials han estat perfeccionats durant segles, les plataformes digitals encara mostren vulnerabilitats. L'error ha posat sobre la taula una incòmoda realitat: ni tan sols la monarquia no està exempta d'ensopegades tecnològiques, ressaltant la importància d'enfortir les estratègies de maneig de crisi i d'assegurar-se que cada contingut, fins i tot en l'àmbit digital, mantingui la mateixa excel·lència i cura que les tradicions oficials.
No és la primera vegada que un contingut mal editat o fora de lloc es cola a les xarxes de la Família Reial. Recordem, per exemple, l'incident de Kate Middleton, que va compartir una foto editada amb Photoshop, i posteriorment va assumir el seu error demanant disculpes públicament. Tanmateix, en situacions delicades com retre homenatge a víctimes del terrorisme, fins i tot els errors més petits poden multiplicar-se en significat i repercussió.
Per al príncep Guillem, que ha construït amb cura una imatge de líder sòlid i empàtic, aquest error representa un revés difícil d'ignorar. El comunicat corregit, ara visible a les xarxes, recupera el to sobri que l'ocasió exigia: "Els nostres pensaments estan amb les famílies i amics dels qui van perdre la vida i amb els qui encara avui porten les cicatrius dels atacs", però la primera versió, la que contenia el temut "Amb còpia", continua circulant en captures que ja han fet la volta al món.