Cap de setmana d'intensa activitat al voltant dels royals espanyols: els hem vist fer pràcticament de tot, fins i tot treballar. Concretament Letícia, que presidia la final de Copa de la Reina a Saragossa, en la que el Barça va guanyar per un contundent 8-0 a la Reial Societat. L'actuació de la consort a la llotja haurà estat millor o pitjor, però si més no, ha pencat. Però no la resta, començant per Joan Carles i Elena, a Sanxenxo entre vaixells, marisc i estratègies, o Victoria Federica, la més inquieta: hípica, toros, gresca. I sant tornem-hi. No ha transcendit el que ha fet la resta de parents de la saga, en alguns casos per motius obvis, com Froilán, Elionor o Sofia, i en altres una mica més enigmàtics: Felip VI, de Rodríguez a la Zarzuela. Un costum, d'altra banda, freqüent des de l'esclat del cas Jaime del Burgo. A banda dels famosos retrats familiars per l'aniversari de noces, ni rastre.

Pot ser que l'absència de plans coneguts del rei, més enllà de les teories més sagnants sobre la seva vida íntima, es deu al revifament del conflicte amb el patriarca Borbó. Semblava que el famós dinar de l'aniversari d'Elena va obrir un període de treva i de relaxament de les mesures cautelars imposades a l'emèrit, però Joan Carles és un inconformista per naturalesa. No en té prou amb visitar Espanya cada dues setmanes, viure a cavall entre Ginebra i Abu Dhabi sense declarar ni un cèntim, i assistir a esdeveniments internacionals, on coincideix per motius de protocol amb el seu fill, la nora i fins i tot la seva dona Sofia. També vol recuperar les netes, Elionor i Sofia, especialment la primera. És la princesa i hereva, la que passarà a la història, i vol ser retratat amb ella per a l'eternitat. S'haurà de conformar amb les instantànies d'infantesa, o les fotos privades de la festa de la majoria d'edat. Ni jures, ni exèrcit, res. Vetat. És tòxic.

DL u556537 001b
Joan Carles a Sanxenxo / GTRES

Felip ha rebutjat enviar la invitació al seu pare en cada acte oficial protagonitzat per l'hereva, mantenint-la fora de l'influx de l'avi. La reacció de l'emèrit, filtrada a través del seu entorn, és la de tristesa, decepció, enuig i ràbia. Per això ha protagonitzat alguns episodis surrealistes, com canviar la ruta del vol des de Sanxenxo a Ginebra, amb un aterratge fantasma a Saragossa, seu de l'Acadèmia General Militar d'Elionor. Es va especular amb una possible aparició de l'emèrit per la caserna, però mai s'ha acabat de confirmar. També vam saber d'un nou intent, amb l'excusa de la 'rejura' del mateix Felip VI, fa poques setmanes. L'escenari, el mateix, l'AGM, amb Elionor d'espectadora de luxe. Va demanar ser convidat perquè "está mayor y no quiere perderse acontecimientos importantes". La resposta? No. "No forma parte de la historia". El cisma tornava a obrir-se.

felip jura bandera taca
Felip a la jura de bandera / EFE

Doncs bé, apuntin la data límit: 15 de juliol. Aquell dia la princesa Elionor dirà adeu a l'Aragó amb la cerimònia de graduació. Un acte solemne per tancar el curs i començar una nova etapa a Galícia, a l'escola naval de Marín, curiosament molt a prop de Sanxenxo. Joan Carles, informa 'Monarquía Confidencial', ja ha enviat una nova sol·licitud per assistir a la cita. Després de les negatives anteriors, no s'entén realment la conducta de l'emèrit, però cada nou afront de Felip és un torpede que podria pagar molt car. Veurem si el rei claudica o si es manté ferm. En tot cas, la tensió es dispara. Seran dos mesos calents.

Leonor militar GTRES
Elionor / GTRES

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!