La relació entre la reina emèrita Sofia i la reina Letícia està marcada per la tensió que es respira entre ambdues. La fredor entre la consort i la seva sogra és evident en cada una de les seves aparicions públiques. Quan estan juntes es percep falsedat en els seus somriures.

Aquesta animadversió ve des de fa anys. Letícia sap que va ser qüestionada des del primer dia que va trepitjar la Zarzuela. Joan Carles i Sofia mai no la van veure amb bons ulls. Divorciada, plebea, filla d'un taxista... no seguia els cànons que esperaven per a la futura reina i esposa del seu fill Felip VI.

L'enemistat entre la reina Letícia i la reina Sofia és de domini públic

Sofia, per la seva part, no perdona a Letícia que hagi allunyat tots els membres de la família reial i hagi desfet el nucli familiar, reduint-lo a ella, Felip i les seves dues filles, la princesa Elionor i la infanta Sofia.

Letizia i Sofia
Letícia i Sofia

"Hi ha competència entre elles. Sofia mai no ha abandonat el seu paper de reina i mentre la majoria del seu entorn el tràfic com a tal, la reina Letícia ja no el tràfic amb tant protocol i això a provoca certes incomoditats", publicava Vanitatis. "Sempre que veig la senyora Sofia en alguna cerimònia, hi ha tensió. I a mi m'agrada veure a la Letícia natural, que fa discursos i altres, no a aquesta reina nerviosa i sobreexcitada que no sap com posar-se ni actuar. Quan està la senyora Sofia pel mig, la senyora Letícia no és ella. Es comporta d'una altra manera i resulta violent. Jo li demanaria a Letícia que deixés de fingir", va apuntar Pilar Eyre en un dels seus articles.

L'enemistat entre la reina emèrita i la reina en actiu va quedar reflectida en la famosa escena ocorreguda a la Catedral de Palma, en Setmana Santa de 2018. Aquella en la qual Sofia s'intentava fotografiar amb les seves netes, la princesa Elionor i la infanta Sofia, però Letícia s'interposava per evitar-ho. No volia que Sofia intentés blanquejar la seva imatge amb una instantània amb les seves netes.

Felip s'escapa sempre que pot per veure la seva mare

El panorama ha deixat el rei Felip VI entre dos mars durant anys. Sent devoció per la seva esposa. Però Sofia és qui és: la seva mare. I ja sabem que de mare no n'hi ha més que una. És per això que el Cap d'Estat mai no ha deixat de mostrar suport a Sofia. I a diferència de Letícia , ell si vol compartir temps amb ella.

És per això que, segons va revelar Vanitatis, Felip la visita sempre que pot. Des que es va casar amb Letícia el 2004 i quan els seus compromisos li ho permeten, s'escapa gairebé cada tarda per veure la seva mare i passar una estona amb ella i amb la tia'pecu'. Ho fa sense escortes i sense Letícia.