Felip i Letícia continuen amb la seva visita oficial a Holanda, acompanyats pels seus homòlegs Guillem i Màxima. Un viatge esquitxat per diverses anècdotes poc afavoridores per a la reina Letícia, que està patint i de valent per la seva obsessió amb les sabates de taló extrem. Pateix dos problemes derivats d'aquest abús, un neuroma de Morton i un ganglió, i quan el dolor es manifesta la deixa fora de combat. Impedida, com fa unes hores al sopar de gala que s'ha ofert al Palau Reial d'Amsterdam: va realitzar el besamans sobre un tamboret, i la foto de família semblava l'orla d'un col·legi, amb els monarques assegudets. Un contratemps que, sumat a la baralla amb el seu marit Felip tot just abans d'enlairar-se des de Torrejón de Ardoz, aeroport militar de Madrid, li està amargant l'existència. I en un moment d'especial tensió, a més a més.

A banda de les fuetades del cas Jaime del Burgo, molt més callat i sota control aparent després d'un frenesí de revelacions íntimes i adúlteres, a Zarzuela hi ha un altre temor creixent. Tant és així que tothom comença a preparar-se, des de les televisions i mitjans als serveis de protocol de la Casa Reial. La mort d'un Borbó està sobre la taula: l'edat, els problemes de salut com els de Sofia de Grècia, i el dispositiu de monitoratge i avís que l'emèrit llueix com un anell des de fa setmanes, fan pensar en un desenllaç funest en qualsevol moment. Joan Carles, informaven fa dies alguns mitjans, va explicant al seu entorn íntim els dubtes que li provoca la seva defunció. On l'enterraran, com, honors d'estat, pompa, etcètera. Els senyals hi són. També pel que fa als seus fills.

la reina sofía sale del hospital con la vía intravenosa
Sofia surt de l'hospital amb la via intravenosa / EFE
Felip Joan Carles funeral Cisntantí GTRES
Joan Carles, amb anell de vigilància mèdica, agafa del braç Felip VI / GTRES

Elena i Cristina, les més properes a Joan Carles, estan en alerta per qualsevol eventualitat respecte al seu pare, que això sí, no deixa de creuar el planeta en jet privat. I pel que fa a Felip, i per tant a Letícia, hi ha un detall ocult que també indica que estan en guàrdia. Es troba a la maleta de viatge dels monarques a Holanda, i segons la revista 'Semana', malgrat que es tracti d'una norma tradicional de la Casa Reial britànica, segur que està sent copiada aquests dies pels espanyols. Es tracta de roba negra de dol, adient per assistir a un funeral o un enterrament en baixar de l'avió de tornada de l'expedició internacional. Un vestuari macabre, tètric, però previsor. Amb Felip no hi ha tant de problema, sempre vesteix trist i avorrit. Però no fos cas que enxampés Letícia en fora de joc al possible funeral del sogre, enemic íntim de tota la vida. S'armaria un enorme escàndol.

Felipe Letizia cara de funeral GTRES
Felip i Letícia de funeral / GTRES

Aquestes cauteles a l'hora de fer l'equipatge per anar de viatge oficial no són les úniques normes que provoquen mal rotllo: Letícia exigeix bosses de sang del seu tipus als hospitals de les ciutats que visita. No és una exigència problemàtica, perquè és O+, el més comú, però com que Joan Carles era A-, un dels més infreqüents, a Zarzuela va quedar la norma i l'actual reina l'ha fet seva. També cal una ambulància medicalitzada a la seva disposició, habitacions disponibles en urgències i en planta… Són mesures de seguretat com a caps d'Estat, sí, però sembla 'Con la muerte en los talones'. Mala vibra. 

DL u554496 021
Felip VI i Letícia a Holanda / GTRES

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!