El matrimoni de Felip i Letícia ja no existeix. Es manté l'aparença, la ficció, com a institució de l'Estat però no com a realitat familiar. La Corona està plantejada per simbolitzar la unitat i l'estabilitat i són exactament les dues coses que NO representen Felip i Letícia: ni unitat ni estabilitat. Quan la reina va decidir anar-se'n al llit del seu cunyat mentre Felip rebia els informes dels escortes en temps real que li explicaven l'aventura extramatrimonial de la seva dona, Letícia sabia el que es feia. Li enviava un senyal a Felip: "Esto es lo que hay" i si no t'agrada, divorcia't amb l'escàndol conseqüent. Mai cap rei s'ha divorciat, ni a Espanya ni al món. Tots aguanten pel ridícul que suposa representar una cosa i ser la contrària. Però les coses estan canviant des que Jaime del Burgo va ensorrar no a Letícia, que en definitiva feia el que volia i era subjecte actiu en l'engany, sinó a Felip: el banyut, el subjecte passiu de l'engany a ulls dels ciutadans. Tant se val si el matrimoni tenia o no un pacte. Pels ciutadans és el que és: unes banyes. Felip respon de manera crua: ha silenciat Jaime del Burgo i ha tornat a Letícia la humiliació de la manera més crua: en públic i en portada. L'estratègia és a la vista de tothom: entre setmana els reis comparteixen pocs o cap acte oficial (com la setmana ve que no coincidiran enlloc). I els caps de setmana el rei marxa no ja de Palau: de Madrid. Marxa de vacances al Nord d'Espanya tot sol, sense Letícia, només amb amics, i a la vista de tota la premsa local que l'ha fotografiat a cada sortida. De divendres a diumenge fuig de Letícia. Aquest cap de setmana a Formigal, a l'Aragó, esquiant:

GI1H3TPWwAABLVW
Portada El Heraldo de Aragón 17 de març 2024

Felip ha decidit que no compartirà ni un sol dia de lleure amb la seva dona i ho farà a la vista de tota Espanya. A vegades la premsa local el descobrirà i a vegades marxarà a l'estranger on no existeixen diaris com El Norte de Castilla, el diari Segre o El Heraldo de Aragón que en l'últim mes han retratat al rei Felip tres caps de setmana fora de Zarzuela sense Letícia: La visita sorpresa de Felip a Medinaceli a Sòria, Felip és a Vaquèira d'incògnit sense Letícia cada cap de setmana i ara a Formigal, al Pirineu d'Osca. Tres fotos com tres punyals a Letícia: 

Felipe primer plano 2024 GTRES
Felip primer pla GTRES

Sòria, Lleida i Osca, tres caps de setmana seguits sense Letícia, de la qual no es diu on para quan el seu marit és fora. O es queda tancada a casa sola, sense el marit ni les filles, Elionor a Saragossa i l'altra, Sofia, a Gal·les, o també marxa però sense que la retratin, com quan viatjava de la mà de Jaime del Burgo però de camuflatge amb gorra i ulleres de sol. Felip no s'amaga mentre Letícia ha d'amagar-se, perquè hi anava no amb amics sinó amb l'amant. Tot forma part de la nova estratègia d'imatge de Camilo Villarino, el nou cap de Casa Reial: no reconèixer la crisi però per no enfadar els monàrquics deixar clara la distància de Felip i Letícia. I per arrodonir la jugada, dibuixar un  Felip humil i sense privilegis:  com destaca El Heraldo de Aragón "Felipe estuvo  guardando fila como el resto de esquiadores para subirse al telesilla de Sallent. Durante ese corto trayecto fueron muchos los que se percataron de la presencia del monarca pese al casco y el atuendo de esquí y pudieron cruzar con él unas palabras agradeciéndole su visita y deseándole un buen día de esquí. Otros aprovecharon para retratar el momento con sus móviles. "Mira, ahí está el Rey", le dijo una madre a sus hijas pequeñas". Escenes idíl·liques de nenes saludant Felip fent cua com un dominguero qualsevol. El contrast amb la frívola Letícia és descomunal.

Letizia Ortiz y Jaime del Burgo, amantes en NYC, 2011, TV3

Letícia amb Jaime del Burgo, amants a Wall Street (Nova York), 2011, TV3

Felip deixa clar que viu separat de la seva dona a la pràctica, que el matrimoni guardarà les aparences en actes oficials on ell ni la mira, ni la toca ni li somriu. Passa de la reina. I Letícia mastega el divorci que arribarà més d'hora que tard. Si la relació es fa insuportable, el divorci serà a l'abril de 2025 quan la infanta Sofia serà major d'edat i Letícia no pot muntar un espectacle judicial amb la custòdia de la menor. El més probable és que el divorci arribi l'estiu de 2026, quan Elionor haurà acabat la formació militar a Múrcia a l'Exèrcit de l'Aire i pugui assumir públicament amb 21 anys el rol de Letícia. La reina Elionor per destronar la reina mare Letícia. Camilo i Felip ho tenen tot lligat i ben lligat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!