Comença la setmana clau de la Corona aquest 2024: la dels actes de celebració dels 10 anys del regnat de Felip. Dimecres és el dia per quedar empatxats del rei, Elionor, la infanta Sofia i Letícia, que tot i celebrar també 10 anys de reina viu el seu pitjor moment a la Corona, qüestionada de dins i de fora. L'escàndol de Jaime del Burgo, l'amant que ha deixat retratada la reina com a infidel, es dissimula com es pot: Letícia veient reduïda l'agenda oficial a actes menors, com si fos una infanta Elena qualsevol. L'excusa és posar el focus en Elionor però la veritable raó és una altra: Letícia ha deixat de ser un dels actius més potents de la monarquia. Aquesta setmana clau Letícia no té ni un sol acte oficial i només apareixerà de comparsa en actes de Felip. Dimecres, dia de l'aniversari de la Coronació, al Palau Reial hi ha fins a quatre actes oficials, cap d'ells protagonitzat per Letícia. El focus sobre Felip i les nenes. Zarzuela no vol obstacles i encara menys el més molest: Joan Carles. Li han dit que toqui el dos, malgrat les seves evidents dificultats per moure's. No pot quedar-se a Sanxenxo ara que fa 10 anys que va abdicar. Fora.

e19d3569404b5dce33be9cc5b4cf8658b1367cc6w
Joan Carles a Sanxenxo aquest cap de setmana, EFE

És una paradoxa monumental: la Corona es fonamenta en la persona de Joan Carles, sense ell Felip no seria el rei, però se l'amaga, se l'arracona, se l'obliga a agafar un avió privat al qual no pot ni enfilar-se sense moltes dificultats. Ens fan creure que l'emèrit guanya regates als 86 anys quan no pot ni pujar a un avió, ni aixecar-se a recollir un premi tot sol. Al Club Nàutic quan el van guardonar no podia ni aplaudir amb força i per caminar tres passes a recollir el guardó havia d'estar amb el cul recolzat en una taula perquè no pot incorporar-se i caminar amb l'ajut d'un bastó i d'un ajudant dels escortes. Aquest ancià no pot fer anar un vaixell de vela però l'obliguen a no ser present a cap racó d'Espanya pels 10 anys de la seva abdicació. Felip ja només vol una foto: Elionor. La resta li fan nosa.

530d9cc94240290a451ffe9b1659d3cecd0a76dfw
Joan Carles plega, EFE

Joan Carles plega veles, mai millor dit. Abandona les regates, Galícia i Espanya a contractor per corrupte. El seu fill vol gaudir d'aquests dies de lloances, enquestes fake i hagiografies que li estan dedicant tots els diaris. I encara queden les revistes de dimecres, una allau de lloances a un regnat que no té un sol moment destacat, que ha estat un anar tapant forats, ara la corrupció del pare, ara les banyes de la dona, ara les festes de la filla, ara les germanes que l'odien, ara els nebots que dropegen i consumeixen sense treballar... Això no ha estat un regant, ha estat un docudrama amb Felip incapaç i Elionor intentant fer el que pot amb el paper que li han donat. Al fons, Joan Carles, incapacitat, senil, acabat i multimilionari. Deu anys resumits en una imatge: Joan Carles fugint obligat sense poder ni moure's.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!