La dama-cadet Elionor Borbó Ortiz està a punt de dir adeu a l'Acadèmia General Militar de Saragossa. Li resten unes setmanes d'entrenament i pràctiques; al mes de juny podrà començar unes llargues vacances fins a la seva incorporació a l'Escola Naval Militar de Marín, a Pontevedra. La princesa entrarà a l'Armada en ple agost i canviarà d'escenari, de medi, de companys i d'uniforme. També del tipus de peix i marisc que consumirà a la cantina: els que li serveixin al plat a Galícia hauran vist el mar recentment, o això se suposaria d'una localització com aquesta. 

La filla de Felip VI realitzarà les darreres maniobres del programa assignat a l'Exèrcit de Terra el pròxim 25 de maig, just abans d'acomiadar-se de Saragossa. La festa de celebració, de graduació o de llicenciatura, com li diguin, serà èpica. Arrasaran el Bar el Tuno, el seu menú de torreznos i hamburgueses, i després cremarà la pista de ball de la seva discoteca predilecta fins a altes hores de la matinada, amb les seves inseparables ulleres de sol i una copeta per brindar amb la tropa. Serà l'última vegada que torni a veure a la majoria d'integrants de la seva promoció aragonesa, qui cediran el testimoni als projectes de 'Marines' espanyols de Marín. Un nou món s'està obrint.

Leonor discoteca Telecinco
Elionor a la discoteca / Telecinco

Assegura 'Monarquía Confidencial' que Elionor ja només pensa en aquesta imminent etapa. Com que la versió oficial és que és un portent en l'art de la guerra, a banda d'una alumna brillant i modèlica, vol donar el bo i el millor durant el seu pas per Marín. Allà desenvoluparà habilitats nàutiques, tàctiques i tècniques a través de "simuladores de navegación, ejercicio de tiro con pistola, buceo y primeros auxilios". La joia de la corona, un creuer de pràctiques al vaixell escola més famós de l'Armada. Millor dit, el més infame. La llegenda del 'Juan Sebastián de Elcano' és negra. 

Juan Sebastián Elcano Armada
El 'Juan Sebastián de Elcano' Armada

Any 2014: l'escàndol sacseja les forces armades: la Guàrdia Civil va detenir diversos membres de la tripulació, acusats d'haver amagat i lliurat un carregament de cocaïna en un trajecte des de Cartagena d'Índies, a Colòmbia, fins a Nova York. L'escorcoll de la nau va descobrir 127 quilos d'aquesta droga. L'operació va continuar amb més detencions de militars i fins i tot d'un civil, destapant una xarxa organitzada que operava des de feia anys fent aquesta mena de negocis. S'ha celebrat un judici militar, a finals de 2023, del que es desconeix la sentència. Tanmateix, resulta cridaner comprovar que cap dels acusats ha ingressat de moment a la presó, que se sàpiga. Imaginin que això passa en un altre àmbit, la resposta de la Justícia seria diferent. En tot cas, el 'Juan Sebastián de Elcano' ha quedat tacat. Ni Elionor blanqueja aquest passatge fosc i vergonyós de la memòria militar espanyola. 

Recorrido Juan Sebastián Elcano Armada
Recorregut del vaixell escola 'Juan Sebastián de Elcano'/  Armada
Leonor militar GTRES
Elionor / GTRES

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!