La princesa Elionor passa la seva etapa més dura. El seu pas per la formació militar ha deixat senyals clars d'esgotament. Tant físic com emocional. El passat 3 de juliol, va posar fi a la seva estada a la fragata Blas de Lezo. Una fase intensa i exigent. Molt lluny de la imatge pública polida que sol projectar l'hereva.

No va ser un simple creuer. Elionor ha hagut d'enfrontar-se a exercicis de combat, trets reals, maniobres tàctiques. Fins i tot simulacres de guerra naval. Ha format part d'operacions amb més de 2.000 militars. La pressió ha estat enorme.

Elionor en el Blas de Lezo / Casa Real
I no acaba allà. Després de deixar la fragata, va tornar immediatament al Juan Sebastián Elcano, on ja va estar cinc mesos abans. Allà romandrà uns dies més. Des que salpi aquest dilluns 7 de juliol fins que el vaixell completi la seva travessia pel Cantàbric, rumb a Ferrol i Marín, a Galícia

Elionor, a pocs dies de completar el seu segon any de formació militar

Però no tot ha anat bé. Encara que ha rebut un "10" oficial pel seu acompliment, la realitat és diferent. Segons fonts internes, el rendiment d'Elionor no ha assolit el nivell esperat. Ni físicament ni acadèmicament. Hi ha suspensos no reconeguts. Informes maquillats. Una situació que ha generat inquietud a la cúpula militar.

Molts comandaments creuen que s'està imposant una narrativa forçada. Que l'afany de mostrar una princesa "preparada per regnar" està passant per sobre de la veritat. I que això compromet la credibilitat de la formació castrense. De fet, al marge del relat oficial, molts dels seus companys asseguren que Elionor ha estat alliberada de moltes tasques. I que sovint només apareixia per a la foto, res més.

Elionor en el Blas de Lezo / Casa Real

Notes maquillades per a una Elionor que no està preparada

La pressió ve des de dalt. Felip VI insisteix que la seva filla ha de complir els tres cicles militars. Terra, mar i aire. Ho considera un deure institucional. Però ni Elionor ni Letícia no ho veuen amb bons ulls. De fet, la reina hauria intentat suavitzar aquesta etapa des del principi, però sense èxit.

Elionor no té vocació militar. Això és evident per a tothom. Ha assumit aquesta formació per obligació, no per voluntat. Malgrat els intents del rei d'evitar privilegis, els cursos han estat adaptats especialment per a ella. El que d'altres completen en quatre o cinc anys, ella ho farà en tres.

Alguns oficials han optat per "mirar cap a un altre costat". D'altres es mostren crítics. Es pregunten si és just concedir màximes qualificacions a algú que no compleix els estàndards mínims. La tensió entre disciplina militar i exigències de la Casa Reial és més que evident.