Hi ha vegades que els arbres no et deixen veure el bosc, i el que està passant aquests dies a l'Acadèmia General Militar de Saragossa serveix com a mostra. La flagship store de l'Exèrcit de Terra, o més ben dit factory de futurs membres i oficials de les forces armades, ha celebrat aquesta setmana 142 anys d'història. Es remunta als temps de Maria Cristina a finals del segle XIX, i no ha cessat la seva activitat ni tan sols per l'arribada d'un cop d'Estat i dictadura militar com els perpetrats per Francisco Franco. El nom del dictador llueix en un dels tapissos del pati d'armes, on se celebren els actes oficials. Com l'aniversari o la jura de bandera. El passat 7 d'octubre la princesa Elionor  complia amb aquest ritual i la cobertura informativa de TVE deixava al descobert la relíquia franquista, en honor al paper que Franco va fer com a director del centre. Un membre d'honor.

Que el dictador no esborrés el seu pas pel centre s'entén; que un estat suposadament democràtic, en pau i amb un exèrcit i monarquies autoproclamades modernes no ho fes, això ja és un altre tema. Indica perfectament el tipus d'ideologia estesa a casernes, despatxos i escoles militars. Una humiliació per a la memòria històrica, com a poc. Molt més que l'ensenya que fan besar els cadets i dames-cadet, de temps plistocènic pel que fa a la Constitució del 1978, i que redueix l'Espanya que juren defensar a Castella i Lleó. Peccata minuta.  

jura bandera elionor franco
La jura franquista d'Elionor / TVE
Jura bandera Franco Leonor 2 TVE
La jura franquista d'Elionor / TVE

Amb tots aquests fastos de celebració, als quals no van assistir Felip ni Letícia, excusant-se amb altres cites en l'agenda oficial i perquè es tractava d'un acte "privat" de la institució, va saltar una altra notícia inquietant sobre l'interior dels murs de l'AGM. Un regal d'aniversari enverinat: una història sòrdida sobre la relació sexual d'un oficial amb una dama-cadet de 18 anys de primer curs, companya de la princesa durant uns mesos. El cas està envoltat de silenci, norma general de la institució. Dos digitals de solvència parlaven de mesures disciplinàries contra l'alt càrrec. Potser fins i tot una expulsió. Però de moment, cap novetat. En canvi, sí que n'hem detectada una altra, revisant les minses imatges de l'acte de celebració al pati d'armes. Una gentilesa del compte d'X de l'Exèrcit, i que com no ensenyaven cap instantània d'Elionor no semblaven tenir gaire valor. Malament. Tot s'ha de mirar dues vegades. Hi ha sorpresa, i expulsió. Vermella directa. I contra el Reial Madrid. És com un miracle.

AGM sin Franco X
El tapís sense el nom de Franco a l'Acadèmia General Militar / X

L'expulsat és Francisco Franco Bahamonde. El General, al cementiri d'El Pardo. Lluny de Saragossa, dels reclutes, dels oficials i de la vista del públic. D'Elionor. Els tapissos han desaparegut. És un pas. Tot i que hem de dir que la caiguda del dictador deixa dues víctimes col·laterals. També han esborrat els noms dels primers directors de l'AGM. Els han substituït per tapissos que es limiten a reflectir les tres principals etapes històriques del centre i la seva data corresponent. La mesura, per cert, ha vingut després de les queixes de grups polítics al Congrés. Ho han fet a contracor a l'Acamèmia? Segur que sí. Ha passat? També. Donar l'esquena al feixisme hauria de ser una obligació moral. Fora.

Leo espalda moño GTRES
Elionor donant l'esquena / GTRES

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!