Dels molts enemics que té la monarquia espanyola, els més perillosos són la memòria i l'hemeroteca. L'omertà imperant els ha mantingut sans i estalvis durant dècades per raons òbvies, però cada dia que passa suporten pitjor l'exercici de mirar enrere i redescobrir la seva maquiavèl·lica, fosca i corrupta història. I no, no és que les revelacions d'avui en dia siguin noves, ni molt menys. Tampoc que no s'hagin explicat mai. Tot el contrari: hi ha hagut periodistes valents que han gosat d'explicar-les, però han patit el descrèdit i l'assetjament dels aparells del règim. Ara, però, amb l'onada d'indignació que acorrala Zarzuela, la pressió és ben diferent, i els "súbdits" incorregibles s'expressen amb claredat i contundència. Un d'ells, David Fernández, que signa un text interessantíssim: "Retrospectivas de un hundimiento: de bribones, comisiones y borbones".

david fernandez   mireia comas

David Fernández / Mireia Comas

Fernández, exdiputat de la CUP i periodista de raça, va formar part de la redacció d'Ardi Beltza, revista abertzale basca amb Pepe Rei al capdavant, i que va ser clausurada per Baltasar Garzón. Aquella editorial es va atrevir a publicar un llibre demolidor amb la monarquia: "Un Rey golpe a golpe", biografia no autoritzada de Joan Carles I i que l'ensorrava sense miraments. El català ha viscut en primera línia la por i la ira borbònica contra els que descobrien els seus secrets, i ara, 20 anys després, gaudeix amb la merescuda passada de comptes. L'article repassa brutalment la Corona, i explica anècdotes molt sucoses. Per exemple, de com van xiular Juanito i l'himne espanyol durant l'assaig dels Jocs Olímpics del 92, fet pel qual durant la inauguració oficial va sonar Els Segadors, estalviant-se un disgust planetari. Una altra, de caire més personal: Fernández, amb 23 anys, treballava servint el bufet d'esmorzar de l'Hotel Plaza. Quan la Infanta Cristina i Iñaki Urdangarín es van casar, a l'octubre del 97, el presentador Ernesto Sáenz de Buruaga feia els directes de TVE des d'aquell establiment. En David, activista de soca-rel però un senzill treballador en aquella època, va rebre una trucada telefònica del seu cap: "no vinguis a treballar". Temps després, li van explicar la raó: una visita policial preventiva va fer que el català es quedés, forçosament, a casa seva. 

Juan Carlos Sofía BCN 92 TVE

Juan Carlos Sofía BCN 92 TVE

Joan Carles Cristina boda 2 TVE

Joan Carles Cristina boda TVE

Boda Urdangarin Cristina TVE

Boda Urdangarin Cristina TVE

Felipe boda Cristina  TVE

Felipe boda Cristina TVE

El text és imprescindible, amb tota mena de detalls i sense oblidar, evidentment, l'hereu Felip. Fernández, sempre necessari.