Dos llibres són imprescindibles per entendre la guerra fratricida entre els royals britànics: per una banda, les memòries d'Enric de Sussex, 'Spare', i per l'altra 'Endgame', del periodista Omid Scobie. Aquest últim, una investigació descarnada sobre les clavegueres de Buckingham Palace, oferia als lectors una acusació terrible, duríssima i d'enorme inhumanitat. Tan forta que va ser censurada a la versió original a Anglaterra, i que només gràcies a una errada de la traducció holandesa va veure la llum: quins dos membres de la Família Reial van fer comentaris racistes sobre Archie i Lilibet, els fills de l'Enric i Meghan Markle. La resposta? El rei i avi Carles III i la princesa Kate Middleton. "De quin color és?", se suposa que van preguntar després del naixement del més gran. Una punyalada directa al cor. 

L'ombra sobre aquest comentari sobrevola constantment el conflicte familiar, i resulta impossible de no tenir en compte quan analitzes la relació de les dues criatures, de 5 i 3 anys, amb la resta de membres. O millor dit, la no relació. Les ocasions en les quals han coincidit amb la resta de la nissaga són minses, i cada cop més infreqüents. El contacte amb l'avi Carles és diametralment oposat al que té amb el George, Charlotte i Louis, fills de Guillem i Kate: fa temps que només els veu de manera virtual. Evidentment, la residència dels Sussex a Montecito, Califòrnia, no afavoreix el contacte físic. I menys en aquestes circumstàncies complexes per la malaltia del rei. Però potser això és el que cercaven Enric i Meghan: allunyar-los de la toxicitat dels Windsor. Si més no, fins que tinguin ús de raó.  

DL u440044 025
Enric i Meghan amb Archie / GTRES

Els remordiments estan passant factura al monarca anglès, que no vol morir sense arreglar les coses. I segons explica el 'Daily Mail', citant fonts properes a Buckingham Palace, són els petits Archie i Lilibet de Sussex el motiu del seu neguit. Aquestes són les dues persones que podrien canviar-ho tot, perquè el monarca "no està content" amb el tipus de vincle que té amb ells, i "està més disposat que mai a recuperar el temps perdut". Sembla que algú té la cua de palla. I, malauradament, el temps just per desfer nusos mariners i aconseguir el perdó.

Carlos Enrique GTRES
Carles III, Camil·la, Enric i Meghan / GTRES

El digital aporta un detall de presumpta tendresa: el rei va enviar un regal i una targeta de felicitació a la petita Lilibet fa una setmana, coincidint amb el seu tercer aniversari. Tendre, però difícilment efectiu: és un avi que només hi és per correu postal o en una pantalla. Tanmateix, confia a revertir la situació perquè "valora la família per sobre de tot, i sigui quin sigui el curs de la relació amb el seu fill, mai no es conformaria de veure els seus nets en videotrucada". Molt haurien de canviar les coses per provocar un escenari com aquest, però somiar és gratis. Si més no, de moment.

Archie y Lilibet
Enric, Meghan, Archie i Lilibet / Instagram

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!