La finíssima línia d'esperança que semblava haver brotat a la Casa Reial britànica s'ha trencat. Si Carles III allargava la mà al díscol príncep Enric i a la seva dona Meghan Markle, ara ha esdenvingut un puny que impacta contra els seus mentons. Durant les darreres setmanes s'han anat filtrant els intents d'acostament promoguts pel pare, tots ells resposts amb indiferència per part del duc de Sussex. Una actitud intolerable per al sobirà, que contraataca i torna a humiliar-lo públicament. L'arma? Una senzilla invitació oficial per a un dels actes principals de l'agenda reial: l'anomenat 'Trooping the colour'. No arribarà mai.

El 15 de juny, dissabte, els carrers de la capital britànica s'ompliran amb motiu de la desfilada militar en honor a l'aniversari del rei. Una tradició que es remunta segles enrere i que serveix també d'homenatge a la bandera de la unió. És una cita de gran simbolisme i d'exaltació patriòtica, i potser això també influeix també en la decisió de Carles III de deixar-los fora de la llista. Van fotre el camp als EUA renegant i maldient el nom de Buckingham Palace, insultant-los i cremant-ho tot, no ho oblidin. Enric assegura que se sent molt a gust a Califòrnia, com a casa. Doncs bé, que es quedin allà. No vol que embrutin el gran dia.

Carlos Guillermo Kate Trooping GTRES
Carles, Guillem i Kate al Trooping the colours 2023 / GTRES

Aquest és el missatge que ja van enviar l'any passat, i que es torna a repetir el 2024 i en circumstàncies dramàtiques: amb el càncer colpejant fort 'The Firm'. Ningú s'estova, però. L'última vegada que Enric va assistir al Dia de la Bandera va ser el 2022, poc abans de la mort d'Elisabet II. La reina i àvia convidava el matrimoni, però els ubicava en una tercera línia, amb la resta de nets. Era la conseqüència directa de la seva renúncia a la Casa, però no els deixava fora. En Carles no ha seguit aquest camí, dinamitant els ponts per diversos motius. Té difícil solució, per no dir impossible. Enric s'allunya cada dia una mica més de la seva antiga casa, no és benvingut. Ni tan sols pot anar a un casament d'uns amics, perquè no se sent segur al Regne Unit.

Enrique iglesia GTRES
Enric a Londres / GTRES

Hi ha una segona invitació que Enric ha hagut de rebutjar, la de la boda del seu amic Hugh Grosvenor, el duc de Westminster, amb Olivia Henson. La cerimònia, prevista el divendres 7 de juny, no comptarà entre els assistents amb els Sussex. "Un acord entre amics", cita la revista '¡Hola!' a través de publicacions de diaris anglesos, perquè "les dues parts reconeixien la complexitat de la seva presència". Tanmateix, l'Enric dispara amb bala: "Els viatges al Regne Unit són complicats pels problemes de seguretat. Li han retirat el suport oficial, i tampoc tenen casa. Els van treure la de Frogmore Cottage a Windsor, on se sentien segurs". Així està el panorama. El trooping the colour apunta negre. 

Hugh Grosvenor Olivia Henson CEDOC
Hugh Grosvenor i Olivia Henson / CEDOC

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!