El papa Francesc ha afirmat aquest dimecres que "el món està en guerra perquè ha perdut la pau", però no es tracta "d'una guerra de religions, sinó pel poder. No tinc por de dir això". Ho ha expressat a l'avió amb què ha volat a Cracòvia (Polònia), on assistirà als actes de la Jornada Mundial de la Joventut 2016.

El papa també es va referir a l'actual moment com una guerra "no orgànica", és a dir no declarada, però "sí organitzada".

Amb un to afligit, que trencava l'alegria típica d'un viatge en el qual es trobarà amb centenars de milers de joves, Francesc ha comentat els últims episodis de violència i els atemptats, com l'assalt ahir una església al nord de França i en el qual va ser assassinat el sacerdot de 86 anys Jacques Hamel mentre celebrava missa a Saint-Etienne-du-Rouvray, a Normandia.

El papa, però, va voler recordar la mort de molts innocents i no només a Europa.

"Parlo seriosament de guerra, d'una guerra d'interessos, per diners, pels recursos de la naturalesa, pel domini dels pobles. Però no guerra de religions, perquè totes les religions volen la pau".

La primera paraula que li passa pel cap sobre l'actual moment de violència és "inseguretat, però la veritable paraula és guerra", ha dit.

"Des de fa temps diem que el món viu una guerra fragmentada. Recordem aquest sant sacerdot que ha mort en el moment en què recollia les oracions per a l'Església. Ell és només un, però quants cristians, quants innocents, quants nens... Pensem, per exemple, en Nigèria", va seguir el pontífex.

Francesc posa les seves esperances en els joves. "Diuen que la joventut és esperança, doncs esperem que els joves ens diguin alguna cosa i ens donin un bri d'esperança en aquest moment".

També va agrair a tots aquells que en aquestes hores li han enviat missatges de condol per l'assassinat del sacerdot. En particular va destacar la trucada del president francès, François Hollande, que li va transmetre "la seva pena com un germà".

El pontífex va enviar ahir un telegrama a l'Església francesa en la qual deia estar "particularment afectat per aquest acte de violència", implorava "la pau de Déu per a tot el món" i demanava "al Senyor d'inspirar a tots pensaments de reconciliació i germandat després d'aquest nou esdeveniment".