La relació entre les entitats socials i els ajuntaments, consells comarcals i diputacions és un lligam necessari i indispensable per avançar cap a una societat més justa, equitativa, solidària i inclusiva. És per això que, amb l'objectiu de potenciar el debat i la reflexió sobre aquest tema, els dies 20, 21 i 22 de novembre se celebrarà el 6è Congrés del Tercer Sector Social a Catalunya al Disseny Hub Barcelona i a la Farga de l’Hospitalet de Llobregat.

Aquest congrés vol aprofundir en la relació entre el món local i el sector social per garantir els drets socials de la ciutadania i millorar el benestar i la qualitat de vida de les persones. En aquest sentit, sota el lema "Desigualtats socials, solucions locals", es crearà un espai per trobar respostes als reptes socials i les noves necessitats del nostre present. S’avaluaran les línies de treball que s’estan aplicant a través de nou debats i 35 ponents de reconegut prestigi en tots els àmbits.

El congrés també posarà el focus a buscar la millor manera de garantir els ingressos per assegurar els drets de la ciutadania; la cooperació publicosocial en la provisió de serveis a les persones; el paper del tercer sector en la construcció comunitària d’una ciutadania activa, compromesa i transformadora; el dret a l’habitatge i a l’energia; els reptes digitals per a unes entitats socials innovadores i, finalment, una previsió de futur sota la pregunta: “Com serà l’atenció a les persones el 2030?”.

M4social, innovació social digital

Una de les novetats del congrés és l’espai d’innovació digital m4social, que inclourà conferències especialitzades i un showroom amb aplicacions útils per a les entitats socials en l’atenció a les persones. Així com també el Social Speakers’ Corner, amb les experiències més innovadores; la gestió i organització de les entitats; educació, formació i inserció laboral; treball en xarxa i serveis a la comunitat, atenció comunitària centrada en la persona i innovació tecnològica, entre altres. Finalment, també es destinarà un espai per a la Mostra d’Entitats amb més de 30 expositors. 

La conferència inaugural, que tindrà lloc el 21 de novembre a La Farga de l’Hospitalet de Llobregat, serà a càrrec de Lorena Zárate, presidenta de l’Habitat International Coalition. Zárate abordarà el paper de la ciutat com a actor clau en la generació de polítiques de desenvolupament social i la implicació dels governs locals amb els moviments socials i les organitzacions. Així mateix, a la inauguració institucional, que se celebra el 20 de novembre al Disseny Hub Barcelona, es comptarà amb els parlaments institucionals del president de la Generalitat, Quim Torra; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, i la vicepresidenta de la Diputació de Barcelona, Meritxell Budó. Tota la informació del congrés està disponible al web www.congrestercersector.cat.

Un milió i mig de persones ateses

La Taula del Tercer Sector és la institució que representa el conjunt de les entitats socials catalanes i que defensa els drets socials a Catalunya. Agrupa un total de 35 federacions i grans organitzacions del tercer sector social, les quals aglutinen més de 3.000 entitats socials no lucratives.

Les més de 3.000 entitats socials són associacions, fundacions, cooperatives d'iniciativa social i empreses d'inserció. Ofereixen serveis i suport a persones en situació vulnerable i/o d'exclusió social en totes les etapes de la vida i en tots els àmbits, com a la infància i família, adolescència, gent gran, persones amb discapacitat, sense llar, drogodependents, amb trastorn mental o amb dificultats per accedir a un lloc de treball, entre altres.

La força del tercer sector radica en 1,5 milions de persones ateses, 87 mil persones treballadores, 367 mil persones voluntàries, 559 mil persones sòcies i 563 mil persones donants, a més de representar l'1,3% del PIB català.

 

Amb la col·laboració de: