Seleccionar un artículo del escritor, historiador, periodista y político Antoni Rovira i Virgili sobre el nacionalismo catalán es especialmente complejo si tenemos en cuenta que fue uno de sus teóricos más completos, dedicando estudios clásicos, miles de artículos, ensayos históricos y manteniendo un papel político de primera categoría. Ahora bien, uno de los rasgos que más destacó de la obra de Rovira i Virgili es su profundo conocimiento de la cuestión nacional en Europa y de los diferentes pueblos que luchaban por su libertad, y la idea clarísima que Catalunya tenía que tener una política internacional, como otras naciones europeas sin estado.

Estas ideas quedaron negro sobre blanco durante los años de la Gran Guerra, cuando Rovira se convirtió en uno de los abanderados del aliadofília catalana y uno de los mayores expertos sobre los movimientos nacionalistas, claves en el tablero de la futura Europa que tenía que venir. De alguna manera, como dijo alguien, la primavera de las naciones parecía dar la razón a Rovira i Virgilio, cuando aparecen muchos pueblos que alguien había llegado a creer que sólo existían en su imaginación.

Nacido en Tarragona, donde fue uno de los jóvenes republicanos federales que dieron el paso al nacionalismo catalán de izquierdas, llegó a Barcelona para entrar en la redacción de El Poble Català, donde se ocupó, especialmente, de la política internacional. Colaborador entre otros de La Publicitat –en la catalanización de la cual participó, como miembro del anterior La Publicidad-, fundó y dirigió Revista de Catalunya –recuperada en los años 80 por Max Cahner- y La Nau, y publicó varios libros, como la Historia de los movimientos nacionales, El nacionalisme català, Nacionalisme y federalisme o Historia nacional de Catalunya.

Como político, militó en la UFNR, que abandonó el año 1914 a raíz del Pacto de Sant Gervasi, encabezando el grupo de El Poble Català disidente de la política de Coromines. Llamado por Prat de la Riba, fue responsable de prensa de la Mancomunidad de Catalunya, y el año 1922 participó en la fundación de Acción Catalana, de la cual se separó para fundar Acció Republicana de Catalunya, hasta la fusión de ambos partidos. En 1932 ingresó en ERC, partido por el cual fue elegido diputado en el Parlamento de Catalunya.

Durante la guerra mantuvo viva tanto su actividad periodística como su compromiso político, y el año 1938 fue elegido vicepresidente primero del Parlamento, hecho que comportó que fuera nombrado, automáticamente, presidente de la cámara en el exilio, cuando Josep Irla pasó a la presidencia de la Generalitat, a raíz del asesinato de Lluís Companys. Durante sus últimos años, en el exilio, formó parte del gobierno de Irla y mantuvo una intensa actividad epistolar con viejos amigos también exiliados y siguió escribiendo profusamente.

Como hemos dicho, la Gran Guerra fue un momento de gran actividad para Rovira i Virgili: redactó el "Manifiesto de los Catalanes", escribió Los valores ideales de la guerra, colaboró en Iberia, etc. Como historiador, periodista y político, fue uno de los observadores más atentos al gran acontecimiento mundial, que creía decisivo para el futuro de Catalunya. En este sentido, en el artículo "Soldados de Catalunya" de su sección "Ideario de la guerra" de Iberia, es un encendido elogio de los voluntarios catalanes que lucharon con el ejército francés y que Rovira creía que serían clave para que la República Francesa victoriosa diera una solución satisfactoria a los catalanes, ante de una España neutral y aislada de las corrientes europeas.

 


Soldats de Catalunya

Antoni Rovira i Virgili,
Iberia, 16 d’abril de 1916

Aquests  germans nostres que, portats per un gran impuls del cor, han ofert a la França la sang i la vida, han fet a la causa de Catalunya un servei immens. Li han fet un  servei més eficaç, més fructífer, que tots els  propagandistes i tots els polítics plegats. Si la guerra present  té, entre altres conseqüències, la de donar una valor internacional al moviment nacionalista de Catalunya, ho deurem en primer lloc a  aquests catalans, ensems obscurs i gloriosos, que lluiten al costat de l’exèrcit  francès.

En Josep Carner ha proposat, amb una tranquil·la audàcia, que Catalunya plantegi davant d'Europa el problema que inútilment ha plantejat davant d'Espanya, i que faci  advocada nostra a la França, la  França universal, defensora de totes les causes de llibertat humana. I bé: això exigeix una presentació prèvia, com si diguéssim al presentar Catalunya a la  França i a Europa, puix la Catalunya autèntica, la Catalunya catalana, la Catalunya nacional, és fins  avui, per als pobles europeus, una inconeguda.

Hem d'anar a la  França i dir-li amb veu agosarada i amiguívola: “Som els catalans; som Catalunya,  que ve a sotmetre el seu plet a jutges més imparcials i justos”.

Som els catalans. ¡Som Catalunya! Per donar idea de la nostra personalitat, ¿haurem de  posar-nos a fer un resum històric? ¿Haurem d'explicar què és i com és la nostra pàtria? ¡Oh, i que feixuc i disgraciós no esdevindria això! sobretot, que poc oportú no seria en l'hora anguniosa i tràgica que viu el món!

Gràcies a aquests voluntaris nostres que vesteixen l'uniforme del soldat francès, Catalunya pot presentar-se a la França amb uns simples i bells mots: “Jo sóc Catalunya, la petita terra llatina veïna  teva, que, a més dels seus  fills que són dins la República, n'ha donat dos mil més de voluntaris per a lluitar, sota les seves  banderes, contra  l'enemic” i dient aquests  mots, la França ens coneixerà de seguida i ens escoltarà cordialment.

Tots els nacionalistes catalans n'hem de sentir grat d'aqueix servei altíssim que  presten a la causa patriòtica els dos mil voluntaris. Ells lluiten per Catalunya. Des dels dies llunyans de 1714, ells són els primers que en veritat donen la sang per Catalunya. No la donaren verament per Catalunya els qui combateren en la península l'any 1808, ni a l'Africa l'any 1860, ni a Ultramar durant les guerres colonials, Però la donen per Catalunya aquests dos mil catalans que ara al costat de la França heroicament combaten.

Com una força pregona, misteriosa i formidable, va entrant en les ànimes catalanes la consciencia nacional i alhora la consciencia universal. Per anar a la gran guerra d'Europa, en la qual l'Estat espanyol no hi pren part, dos mil catalans han sortit voluntaris. Digueu-me quants voluntaris sortirien de Catalunya, si una nova guerra d’Àfrica, per l’estil de la del 1860, arribes avui a esclatar...