El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, considera legítim que el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, secundés la manifestació d'aquest diumenge a Barcelona, contra els recursos del Tribunal Constitucional a determinades lleis catalanes. "Iceta es va manifestar pels drets socials dels ciutadans", ha respost Sánchez a les crítiques de Ciutadans i el Partit Popular (PP), després de presentar els "Sis punts pel Sí" i el seu govern "del canvi" a Madrid.

Com ha pogut saber El Nacional, a partir de fonts socialistes, Sánchez considera "just" que tingués lloc aquesta reivindicació. Des de la direcció de Ferraz volen subratllar el fet que "no va ser una manifestació independentista", i troben que ha estat una tergiversació dels seus rivals, en tant que la protesta va ser convocada pels sindicats, malgrat que més tard s'hi van sumar associacions que sí que defensen la independència de Catalunya, i altres partits polítics que també ho fan.

A parer dels socialistes, una forma de "retallar" per part del Govern en funcions de Mariano Rajoy no sols és reduir la partida social, sinó també en drets. Per aquest motiu, Sánchez dóna suport a Iceta i ha reversionat el apoyaré de l'expresident José Luís Rodríguez Zapatero. Durant la roda de premsa ha anunciat que si ell governa, aprovarà una llei d'àmbit estatal de lluita contra la pobresa energètica, que garanteixi el subministrament dels més desafavorits, així com lleis de caràcter social.

Segons fonts socialistes, aquesta seria l'única manera que el TC no tombés altres lleis similars a la Generalitat, ja que el que al·lega l'Alt Tribunal és que Catalunya no tindria aquesta competència, que és de l'Estat, i no tant la naturalesa d'aquesta llei en si mateixa. Amb una llei de rang superior estatal, la legislació catalana podria aleshores ser acceptada. En aquesta tessitura, ha subratllat que, "curiosament, els manifestants van reclamar drets aprovats per governs socialistes", tot obviant la sentència de l'Estatut i Zapatero.

Terceres eleccions

Sobre si les afirmacions rotundes sobre que "no hi hauria unes terceres eleccions" del secretari general socialista davant del Cercle d'Economia, implicaven que s'abstindria per un govern del PP, Sánchez no ha estat taxatiu en la resposta. "El PSOE és qui més ha fet per evitar el bloqueig polític, si és la força més votada en aquest país, aquells que van bloquejar el canvi ja no ho podran tornar a fer", ha respost. 

Com El Nacional ha pogut saber, Ferraz considera que presentar-se com a partit que es veurà abocat a donar-li la governabilitat al PP podria perjudicar-los. L'altra hipòtesi és que estiguin negant reconèixer la possibilitat d'afavorir la gran coalició amb el PP. Tanmateix, les fonts es mostren positives i el PSOE no contempla a hores d'ara el sorpasso de la coalició Unidos Podemos, tot i que hi ha enquestes que ho afirmen.

"El Pacte Polític per Catalunya"

El PSOE es prepara per a les eleccions del 26-J amb un discurs parcialment renovat respecte al seu projecte de reforma constitucional, que inclou dins dels "Compromisos para un Sí al gobierno de cambio", una proposta de “pacte polític amb Catalunya”. El document especifica “en el marc d’aquesta reforma constitucional, i aprovat en conseqüència per tots els espanyols, s’acordarà un Pacte polític amb Catalunya que, respectant les implicacions del principi d’igualtat, reconegui la seva singularitat i millori el seu autogovern”. Consulta aquí els detalls del pacte, com ha pogut saber El Nacional.

Qüestió de confiança

El text presentat per Ferraz va acompanyat d'un calendari que indica quan haurien de tenir lloc cadascuna de les propostes. Segons fonts socialistes, l'objectiu és dotar de seguretat els ciutadans respecte del seu compliment. Sánchez ha reblat durant la roda de premsa que en dos anys se sotmetria a una qüestió de confiança davant del Congrés per garantir que ha assolit les fites marcades i, si no, ser destituït per la cambra baixa.

Tanmateix, sembla que els socialistes avancen propostes, com ha fet aquest dilluns Sánchez, rodejat del seu "govern a l'ombra", juntament amb Jordi Sevilla, Meritxell Batet, Rodolfo Ares, Margarita Robles, entre d'altres, sense contemplar la possibilitat que alguns sondejos els donen com a tercera força, i que el seu pla només serà realitzable si queden primera força.

Felipe i la socialdemocràcia

Sobre l'expresident Felipe González i la informació publicada a El Mundo, que va demanar "favors" per a un empresari, el socialista ha sortit del pas indicant que sabia "el mateix que tots els espanyols", és a dir, les seves gestes com a president que va impulsar l'Estat del Benestar a l'Estat. La socialdemocràcia i el felipisme seran dos dels grans puntals de Sánchez en campanya, com avançava El Nacional fa unes setmanes.