La gestió del Govern sobre els atemptats a Barcelona i Cambrils mostra que Catalunya pot governar-se al marge de l’Estat espanyol. És el que conclou The Wall Street Journal, l’influent diari dels mercats financers dels EUA, en una crònica titulada: “Catalunya exhibeix la seva capacitat de governar-se amb la investigació dels atemptats. La regió secessionista demostra la seva competència setmanes abans d’un referèndum que Madrid s’ha compromès a bloquejar”. Més clar, l’aigua.

“La investigació dels atemptats (...) ha donat al Govern una oportunitat per demostrar que pot governar independentment de Madrid”, insisteix el Journal. Destaca que el president Carles Puigdemont “ha estat la figura pública dominant que ha dirigit la resposta a l'atac [terrorista], enfosquint el paper de l'Estat”.

“Catalunya ha reaccionat com si ja fos un estat”, explica al diari Ferran Requejo, catedràtic de Ciències Polítiques de la Universitat Pompeu Fabra. “Però tant ell com altres experts diuen que no és probable que aquesta demostració d'independència canviï gaire l'opinió pública [catalana]” en favor o contra la independència, afegeix el reportatge.

Miserable

El Journal recull també la declaració d’Eulàlia Comas Codina, una estudiant barcelonina de 21 anys: “El Govern català ha tingut prou autonomia per gestionar aquest conflicte per si mateix i ha demostrat que estem en condicions de fer front a tot el que pugui venir”.

El reportatge fa un resum dels fets recents del conflicte secessionista, i no oblida citar els editorials dels diaris El País i El Mundo de divendres passat, on es demanava al Govern que deixi de banda el projecte secessionista i se centri en la seguretat. Recorda també la resposta “desdenyosa” del president: “Qui dubti del compromís de la policia i de les institucions catalanes contra el terrorisme és, diguem-ho clar, un miserable”.

També recorda el "referèndum simbòlic no vinculant" del 9-N i la condemna d'inhabilitació que va recaure sobre el president Artur Mas per aquesta causa.

The Wall Street Journal és considerat la bíblia dels mercats financers nord-americans. L’edició digital té 967.000 subscriptors i ven diàriament uns 2,5 milions d'exemplars. És propietat de DowJones, una de les tres empreses mundials líders en informació, dades i anàlisi d’empreses, mercats i finances.