El Movimiento Cívico d'Espanya i Catalans i d'altres associacions unionistes han fet aquest dilluns una crida a la mobilització a Barcelona amb motiu del Dia de la Hispanitat i, davant un procés sobiranista amb "aires de cop d'Estat", han demanat desobeir les futures lleis de desconnexió i organitzar "actes de resistència".

Espanya i Catalans és la principal organitzadora de la manifestació que es durà a terme el 12 d'octubre a la plaça Catalunya amb el lema "Espanya al cor", i en què també participen d'altres entitats com Convivència Cívica Catalana, Regeneració Democràtica, Somatemps, 12-O Moviment Cívic i ArbilBCN.

També una vintena més, entre les quals estan Fundació per la Defensa de la Nació Espanyola, Associació per la Tolerància, Espanya Generosa, Salvar l'Arxiu de Salamanca, Generació Identitària o Associació d'Amics de la Bandera Espanyola, entre d'altres.

Marxa entre passeig de Gràcia i plaça Catalunya

Els organitzadors de la manifestació, que l'any anterior va reunir 4.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, esperen augmentar la participació en una marxa que partirà a les 11.00 hores de passeig de Gràcia amb carrer Provença i conclourà a la plaça Catalunya, on es llegirà el manifest al migdia.

En roda de premsa al col·legi de Periodistes de Catalunya, el portaveu d'Espanya i Catalans i president de Regeneració Democràtica, Clemente Polo, ha confiat que aquesta concentració se celebri "durant 500 anys més", malgrat ser un "acte senzill, auster, gairebé precari, finançat amb aportacions individuals".

Però, ha afegit, el "context polític cada vegada més greu" a Catalunya "obliga tots els qui som respectuosos amb la legalitat a sortir al carrer i demostrar que no estem d'acord. Volem defensar la igualtat i llibertat de tots els espanyols i exigir lleialtat als nostres governants".

"Després de 500 anys de convivència que ens han portat a una situació envejable", ha dit Polo, la manifestació enviarà el missatge que la Generalitat "ha de cessar a totes les seves polítiques de confrontació amb l'Estat".

A favor de les imputacions i possibles inhabilitacions

"No es pot tolerar que se saltin la llei quan els interessa", ha subratllat el dirigent d'Espanya i Catalans, que ha celebrat que "feliçment hi hagi persones imputades i probablement inhabilitades", al·ludint l'expresident de la Generalitat Artur Mas i els seus exconsellers Irene Rigau, Francesc Homs i Joana Ortega.

Josep Alsina, president de Somatemps, ha advertit que la Generalitat està "disposada a iniciar un procés de desconnexió amb aires de cop d'Estat", una situació que ha comparat amb la invasió el 1808 de les tropes napoleòniques, pel que ha demanat que l'acte del 12-O sigui "polític i cívic, però no festiu".

És per això que ha deixat clar que la intenció d'aquestes organitzacions és "seguir lluitant per la hispanitat de Catalunya i organitzar actes de resistència o desobediència civil davant les lleis de desconnexió del president català, Carles Puigdemont, i el seu govern sediciós".

Així, ha avisat que no pagaran impostos en la futura Hisenda catalana ni compliran cap de les lleis de desconnexió d'un Parlament "sediciós". "Si ells es desconnecten d'Espanya, nosaltres desconnectarem d'ells", ha sentenciat Alsina.