Societat Civil Catalana assegura que la tramitació demà de la moció rupturista de la CUP és un "cop d'Estat" encobert del Govern, i reclama a l'Estat que l'aturi amb la contundència necessària. Mitjançant un comunicat, l'entitat unionista insta el govern espanyol a mostrar el "rebuig explícit contra aquells que utilitzen les institucions de l'Estat de forma deslleial". En aquest sentit, demana que es posin en marxa els mecanismes jurídics i constitucionals necessaris per posar fi a aquesta “anòmala situació". El lobby espanyolista ha retret que, tot plegat, s’hagi fet "sota l'eufemisme de moment històric excepcional".

La plataforma exigeix que aquesta suposada actitud de deslleialtat del govern català "tingui conseqüències polítiques", ja que aquesta moció aprofundeix "en la situació d'excepcionalitat que vivim els catalans davant d'unes institucions que han abandonat l'obligació de neutralitat". 

"L'actuació de la Generalitat no només perjudica els catalans, que ens veiem privats del nostre govern autonòmic i ens trobem sotmesos a institucions que explícitament rebutgen l'única legalitat existent, sinó que, a més, afecta negativament els interessos generals d'Espanya", afegeixen. "Aquesta moció no és res més que la reiteració de la resolució del 9 de novembre del 2015, anul·lada pel Tribunal Constitucional, i que instava el Govern, actuant fora del marc legal i desobeint la justícia, a aconseguir el que els separatistes denominen 'desconnexió de Catalunya'”, conclouen.