Breu però contundent, la vicepresidenta del govern espanyol Soraya Sáenz de Santamaría ha girat l'esquena a la proposta de diàleg del president de la Generalitat Carles Puigdemont responent que aquest insistiria en "una deriva" que el situa "cada cop més lluny de la rectificació" que li demanen els poders de l'Estat quant al procés d'independència de Catalunya, tal com ha denunciat en un missatge emès minuts després del discurs de Puigdemont, mitjançant un vídeo gravat a la sala de premsa de la Moncloa, amb posat seriós, i que ha durat al voltant de dos minuts.

"Ha demostrat que no només és un dirigent que està fora de la llei, sinó que està fora de la realitat. Provoca posar-se vermell que li recordi al Rei les seves obligacions constitucionals quan estem precisament aquí perquè el senyor Puigdemont ha oblidat totes les seves", ha denunciat Santamaría per les crítiques del dirigent català al monarca espanyol. És més, la vicepresidenta ha assegurat que aquest dilluns "la majoria de catalans ahir van rebre el missatge del Rei com un bàlsam davant tanta incertesa i desassossec" que estarien patint a causa del procés.

Per aquest motiu, la número dos de Mariano Rajoy s'ha tornat assenyalant la presumpta divisió en el si de la societat catalana. "Ha portat els catalans a la fractura, divisió i intranquil·litat més gran de tota la seva història, i contra la llei, les institucions i contra Europa. Respecti Catalunya i Espanya" ha reblat de forma insistent. "Que respecti els catalans que no mereixen veure ni viure allò que estan vivint, uns ciutadans que si no pensen com el senyor Puigdemont són assetjats i han de veure com els seus fills són separats", ha aprofundit de forma molt contundent.

En aquest estat de coses, Santamaría ha insistit sobre la legalitat constitucional i el posicionament de la resta de països de la Unió Europea respecte del procés sobiranista. "Espanya no és una dictadura, és una democràcia, no hi ha pensament únic" ha indicat, després de recordar que tant les institucions espanyoles com europees, inclòs el Rei, els "demòcrates", ha dit, feien una crida "al seny". "És una tranquil·litat" ha assenyalat", ja que "cada missatge del senyor Puigdemont és un desassossec, un viatge enlloc, perquè fora de la llei no hi ha democràcia, convivència, ni drets", ha reblat.

Finalment, Santamaría no s'ha estat de desqualificar el president català i assegurant que aquest "vivia fora de la llei, la realitat i el seny", s'ha vantat.