La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha expressat aquest dimecres al president de la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), Miguel Borra, la seva preocupació per la situació que poden patir els funcionaris de Catalunya davant el procés secessionista. Amb tot, ha deixat clar que l’Estat vetllarà per la seguretat jurídica dels treballadors públics si reben ordres il·legals, segons una nota feta pública per l’organització sindical.

La CSIF ha explicat a la vicepresidenta el protocol que ha dissenyat davant la possibilitat que es donin aquesta mena de situacions, on es recomana als treballadors públics que, en cas de rebre una ordre que considerin il·legal, la demanin per escrit per tenir-ne constància i adverteixin l’Administració. Això hauria de servir per protegir la seva responsabilitat davant les conseqüències del compliment.

Aquesta Central Sindical és minoritària a Catalunya i no forma part de la Mesa general de la funció pública tot i que sí que té presència en alguns sectors. Això no obstant, la CSIF s’ha mostrat molt activa en relació als moviments al voltant del procés que poden afectar els funcionaris i, va protagonitzar una rèplica contundent contra el diputat Lluís Llach quan aquest va advertir que els funcionaris hauran de respectar les decisions del Parlament.

Els responsables del sindicat tenen intenció de reunir-se els propers dies amb el delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, per abordar aquest tema.

El protocol d’actuació que ha preparat aquest sindicat recomana que en els casos més extrems, quan la il·legalitat sigui manifesta, el treballador apliqui el seu dret a no acatar una ordre i posar-ho en coneixement dels serveis d’inspecció competents. Així mateix aconsella presentar la corresponent denúncia davant la policia, fiscalia o òrgans judicials si s’estima que es pot incórrer en una situació il·lícita, des del punt de vista penal.