El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, planteja reformar la Constitució en un sentit federal per perfeccionar el caràcter plurinacional de l'Estat, que asseguri un autogovern més gran, una garantia de respecte a la llengua, l'educació i cultura, la millora del finançament autonòmic i un "reequilibri" territorial de la inversió pública. Tanmateix, rebutja acceptar el referèndum per a Catalunya.

Aquestes propostes estan recollides en les esmenes que els sanchistes presentaran a la ponència marc que s'havia realitzat per al 39 Congrés Federal del PSOE, que tindrà lloc els dies 16, 17 i 18 de juny. No obstant això, en aquestes esmenes sobre el model d'Estat no s'ha precisat, com anteriorment havia realitzat Pedro Sánchez, el caràcter cultural de la plurinacionalitat que defensa.

Tan sols fa una referència a aquest assumpte en una esmena al bloc dedicat a la Cultura en la ponència marc. En aquesta part asseguren que la Carta Magna es refereix a les polítiques culturals com a competència compartida entre totes les administracions i assegura que en redactar-lo, estava en la consciència dels constituents la "plurinacionalitat cultural d'Espanya" que proposa d'aprofundir amb la reforma federal.

Però l'esmena concreta que es presentarà a la ponència marc referida al model d'Estat planteja "una reforma constitucional federal" que mantingui la sobirania en el conjunt del poble espanyol, però que perfeccioni "el reconeixement del caràcter plurinacional de l'Estat apuntat a l'article 2 de la Constitució".

L'esmentat article 2 diu que la Constitució "es fonamenta en la indissoluble unitat de la nació espanyola, pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols, i reconeix i garanteix el dret a l'autonomia de les nacionalitats i regions que la integren i la solidaritat entre totes elles".

En el text de les esmenes s'explica que, encara que el vigent Estat autonòmic "és ja avui, materialment, un Estat de tipus federal" -encara que cita "disfuncions importants" com el Senat o el sistema de distribució de competències-, Espanya necessita "una transició a una solució federal anàloga i homologable" amb la d'altres estats membres de la Unió Europea d'estructura federal.

I referint-se en concret al problema català, asseguren que les posicions es mantenen amb "menyspreu al diàleg" tant per part del Govern com per part dels independentistes catalans i adverteixen que això conduirà a l'"enverinament i fins i tot a la confrontació".

Per això, insisteixen en el federalisme, la reforma de la Constitució i en el diàleg i defensen que només des d'aquestes posicions serà possible reprendre la iniciativa davant un "independentisme irredempt" que s'ha potenciat a partir de l'argument del greuge comparatiu i el "no ens deixen decidir".

A més, argumenten que les classes treballadores catalanes i la majoria social catalana no es beneficiarien amb una eventual independència de Catalunya, que consideren "inviable" en l'actual context europeu i mundial i que a més, creuen, que està fonamentada en "mites i fal·làcies".

Defensen que a Catalunya hi ha identitats nacionals diferents però consideren que aquestes no poden convertir-se en un "instrument polític de dominació i segregació d'uns ciutadans sobre d'altres". En aquest sentit, precisen que "Espanya és tan diversa com ho són també, en el seu propi si, totes i cada una de les nacionalitats que la integren".

Crítica a la gestora

Sánchez portarà a terme al 39 Congrés Federal del PSOE una censura a la gestora que va ser nomenada pel comitè federal del passat 1 d'octubre, on ell va presentar la seva dimissió, forçat per la majoria dels assistents en aquella reunió.

En el document que es presentarà per esmenar la ponència marc encarregada per l'esmentada gestora, els sanchistes es refereixen a tot el procés previ com els "esdeveniments que van culminar en les reunions del comitè federal d'octubre del 2016".

I tot seguit entra de ple en les crítiques a la gestora que va ser "nomenada i comandada" pel màxim òrgan de govern del PSOE entre congressos d'un "manera que no es correspon ni amb les regles, ni amb la cultura socialista".

Assegura que aquesta gestora, que encara presideix Javier Fernández, es "va extralimitar" en les seves funcions. Segons el text de les esmenes, tant el que ha passat abans del comitè federal com en aquest i l'actuació de la gestora "han agreujat una crisi interna que cal tancar al més aviat, apostant per la integració real del partit en l'única manera en la qual resulta factible i eficaç, és a dir, comptant amb els militants i restituint el seu paper central".