El diputat de la CUP en el Parlament Benet Salellas ha afirmat que després de les últimes accions jurídiques contra el Parlament i el Govern, i després de les actuacions de la Guàrdia Civil contra membres de l'executiu de Puigdemont, caldria "començar a entrar en una lògica de més confrontació amb les institucions de l'Estat".

"No tenen cap tipus de justificació per continuar fent el que fan", ha dit el diputat cupaire en una entrevista d'Europa Press, després de la setmana de citacions judicials a membres del Govern i d'altres entitats relacionades amb el dret a decidir.

Salellas ha criticat l'actuació de la Guàrdia Civil, que la setmana passada va citar a declarar el secretari de Presidència de la Generalitat, Joaquim Nin; el director general d'Atenció Ciutadana, Jordi Graells; el director general de Comunicació de Presidència, Jaume Clotet; la cap de Comunicació de la Conselleria d'Exteriors de la Generalitat, Anna Molas, i el director general de Difusió, Ignasi Genovès.

A més dels càrrecs del Govern, també van citar a declarar l'exportaveu del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena: "Estan experimentant amb els límits de l'Estat de dret", ha dit Salellas sobre la investigació circumscrita en la causa contra l'exsenador d'ERC Santiago Vidal, del Jutjat número 13 de Barcelona.

"Aquí hi ha dues possibilitats: o bé hi ha un jutge del 13 de Barcelona que està ordenant investigar un Govern per les seves decisions polítiques, però no ho vol confessar públicament, que seria extremadament greu; o bé la Guàrdia Civil està actuant sense el mandat del Jutjat per investigar les decisions polítiques d'un Govern, que encara seria més greu," ha conclòs.

"És una ingerència antidemocràtica absolutament intolerable", ha sentenciat el diputat, coneixedor de les investigacions, ja que és advocat en diverses causes.

Entrada al Parlament

A més, creu que la Guàrdia Civil buscava "una determinada foto" quan el 20 de juliol va entrar en el Parlament per buscar informació sobre l'exconseller de Justícia Germà Gordó pel cas del 3%, de presumpte finançament il·legal de CDC a través del cobrament de comissions per concessió d'obra pública.

Ha titllat l'actuació policial de "guerrilla de la comunicació" i creu que s'hauria d'haver respost des d'una lògica comunicativa correcta: "No en sé quina, però segur que no hauria de ser permès que aquesta gent tingués la imatge que buscaven", ha conclòs, i ha aclarit que en cap cas no volen emparar Gordó, alhora que afirma que a l'Estat la lluita contra la corrupció li importa bastant poc.

Crisi de govern

El diputat cupaire demana determinació a les institucions per tirar endavant els plans independentistes, que tenen la pròxima parada en un referèndum d'independència l'1 d'octubre. Per això ha avalat que el president Carles Puigdemont hagi substituït consellers per consolidar aquesta determinació, però ha criticat els substituts.

"Jo, si hagués d'elegir una consellera d'Ensenyament, no posaria la persona que han posat. Buscaria una persona molt més del sector i molt més implicada amb a l'ensenyament públic", ha dit sobre la consellera Clara Ponsatí.

Malgrat que no avala el perfil polític dels nous consellers, assumeix que no correspon a la CUP formar el Govern: "A partir d'aquí, el que ens interessa és que es facin els canvis que siguin necessaris, però que puguem garantir que aquest és un Govern compromès amb el referèndum de l'1-O".

Crítics amb Pascal

També s'ha mostrat crític amb la coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, perquè considera que en les negociacions que han mantingut des que van obtenir majoria independentista en el Parlament, Pascal ha negociat amb ells amb la voluntat de dominar-los.

"Marta Pascal s'equivoca molt, molt, molt, en entendre les decisions que pren la CUP en una lògica de dominació", ha lamentat Salellas, que defensa que ells han treballat per aconseguir objectius de país, d'allò que entenen que està al carril central de l'independentisme i des del sentit comú.

Salellas creu que, en un moment d'excepcionalitat, seria bo que des del PDeCAT es funcionés amb aquesta lògica i reconeix que hi ha gent en el partit que ho fa: "Però no Marta Pascal. I per tant, és molt, molt, molt contraproduent per al país que Marta Pascal llegeixi totes les decisions que pren la CUP en lògica de dominació".