Les crítiques rebudes per haver culpat els passatgers del caos per les cues de l'aeroport del Prat han fet reaccionar, finalment, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, que ha decidit convocar d'urgència una reunió entre el secretari d'Estat de Seguretat, José Antonio Nieto; el director general de la Policia Nacional a Catalunya, Sebastián Trapote; el director d'AenaJavier Marín, i la directora de l'aeroport del Barcelona, Sonia Corrochano, per abordar la situació a les instal·lacions aeroportuàries després que hagi entrat en vigor la nova normativa europea als controls de fronteres de la Unió Europea.

La reunió està prevista per avui sobre les 13.15 hores i serà a la delegació del govern espanyol a Barcelona.

El Govern ja va denunciar ahir un "sabotatge i boicot premeditat" per part de l'Estat a l'aeroport del Prat que està provocant el col·lapse als controls de seguretat. Per aquesta raó, l'Executiu ha decidit convocar a una reunió el delegat del govern espanyol per abordar la situació que l'Executiu descriu com de "deixadesa i incompetència".

La reunió del Govern

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha convocat per aquest dimecres la reunió que va anunciar ahir la portaveu del Govern, Neus Munté, per abordar la situació de col·lapse que viu l’aeroport del Prat. De moment, però, Millo, profundament irritat per les dures crítiques que li ha dedicat la consellera Munté, es resisteix a anar a la cita i ha evitat confirmar-ne l'assistència.

La reunió, a la qual també està convocat el titular d’Empresa, Jordi Baiget, així com algun representant de l'Ajuntament de Barcelona, que en principi s'apunta que serà Jaume Collboni, i de la Cambra de Comerç, està previst que se celebri a la seu de la Conselleria de Territori i s'han quadrat les agendes per a aquest dimecres a les 16.30 hores. 

La cita es va convocar després que el Govern analitzés en l'habitual reunió de dimarts la situació de caos creada les darreres setmanes a l'aeroport del Prat arran de les noves mesures de seguretat que s'apliquen als territoris que formen part de la zona Schengen i que el Ministeri d'Interior no hauria cobert ampliant els efectius policials. 

Culpa dels passatgers

El delegat del govern espanyol a Catalunya va assegurar ahir que les cues de l'aeroport del Prat han estat causades pel "gran increment de passatgers". D'aquesta manera, el representant de l'executiu de Rajoy va voler evitar l'assumpció de responsabilitats en la gestió del govern estatal del Prat. 

Des de finals d'abril, els passatgers que transcorren per l'aeroport del Prat han de mostrar un passaport o un DNI electrònic al control de passatgers. Aquesta modificació, juntament amb una falta de personal per atendre les comprovacions dels títols, han provocat que el procediment s'alenteixi i es formin llargues cues, que han arribat a durar hores.

Ahir hi va haver l'últim episodi per la falta d'efectius policials als controls de l'aeroport per comprovar la documentació.