Mariano Rajoy desembarcarà aquest divendres a Barcelona enmig d'un clima de màxima tensió institucional amb la Generalitat, just el dia després que s'engegués la campanya pel a Tarragona, al·legoritzant sense volver-ho la campanya pel no a la realització i validesa d'un referèndum que assegura "no es produirà". Per tant, no consistirà en un acte publicitari, després que el Tribunal Constitucional ho va considerar "il·legal", sinó en una Junta Directiva estratègica amb què tranquil·litzar el Partit Popular català, que segons fonts de la direcció exigeix "més fermesa" per impedir l'1 d'octubre. 

Rajoy assistirà acompanyat de la secretària general de la formació i ministra de Defensa, Maria Dolores de Cospedal, a una trobada que fuig de ser "una taula en un despatx" segons les fonts consultades. La cita coincideix amb l'aprovació al Parlament les lleis de desconnexió la setmana anterior, on el PP denunciava que Junts pel Sí va "aixafar" els drets de l'oposició. L'argument hauria portat a la comitiva popular a exhibir el seu suport el dirigent Xavier Garcia- Abiol, lluny de l'escola d'estiu abans prevista a Salou, i adreçar un missatge de control de la situació davant la desobediència del Govern aquest dijous al vespre.

Per això, el cap de l'executiu i líder de la formació pronunciarà un discurs en obert i tot seguit cedirà el protagonisme al món local. El PP vol que hi sigui el seu únic alcalde, així com també els regidors als ajuntaments, a mode simbòlic de fer costat als consistoris que reben "pressions" presumptes del president Carles Puigdemont per a la posada d'urnes. El suport moral dins del bloc unionista arribarà en paral·lel a les accions de la Fiscalia d'advertir els ajuntaments que podrien ser investigats i citats a declarar si desobeeixen, o detinguts si es neguen.

La direcció popular com la Moncloa fa dies miren amb recel com serà la rebuda de la ciutadania catalana aquest divendres

La qüestió és que Rajoy comença insinuar temor envers la força social del sobiranisme i la seva capacitat d'arrabassar l'envit judicial. El president espanyol afirmava aquesta mateixa setmana als passadissos del Congrés que no toleraria "la llei de la selva", sinó que la Constitució es faria complir amb tots els ressorts de l'Estat. Així i tot, el gallec va obviar la força de l'aparell legal per un moment demanant als ciutadans catalans que si algú era cridat a una mesa electoral, que no hi anés. "El referèndum no es produirà, seria un acte il·legal", sentenciava.

El fet és que a tant la direcció popular com la Moncloa fa dies miren amb recel com serà la rebuda de la ciutadania catalana aquest divendres. Dilluns, el portaveu Pablo Casado no descartava que el president espanyol patís alguna mena d'escarni. "L'última vegada que hem vist com les gasten els de la CUP va ser a la manifestació contra els atemptats a la Rambla", responia a la pregunta d'El Nacional sobre si temien tensió en un viatge ple de canvis en la seva organització –en un moment donat inclús s'havia estudiat fer un monogràfic sobre el procés de dos dies de durada.

Les paraules, però, es circumscriuen dins del relat subtil que el PP fa dies farceix sobre que es produirà un brot de confrontació, que podria alterar la convivència civil. El mateix Casado afirmava que els independentistes "incendiarien el carrer" fins l'1 d'octubre, denunciant com a "provocació" la resposta dels veïns de Valls quan la Guàrdia Civil va escorcollar El Vallenc –cantar cançons i donar-los clavells. Unes afirmacions que arribaven dies abans del tret de sortida a la campanya del i les identificacions i confiscacions en alguns municipis catalans ahir a la nit.