El portaveu de CSQP, Lluís Rabell, ha reclamat al president de la Generalitat que es plantegi un referèndum amb plenes garanties i clar. “Alerta que la data o les presses no acabin desvirtuant l’objectiu noble del referèndum”, ha advertit.

Rabell ha estès la mà al president a treballar per una consulta inclusiva i a prioritzar el pacte amb l’Estat. “Una consulta reconeguda per tothom és el punt de trobada de totes les sensibilitats desitjoses de desencallar el conflicte”, ha afirmat.

En aquest punt, Rabell ha insistit que els primers interessats a tancar aliances amb altres forces haurien de ser els qui desitgen la independència perquè “només així arribarà a bon port”.

“En el referèndum ens hi trobem però hem de ser clars” –ha dit– “cal que esdevingui una demanda del govern i la societat civil. Hem de debatre plegats l’estratègia de mobilització i guanyar la batalla de l’opinió pública”.

En aquest punt, ha convidat al Govern a “no fer malament les coses” per a després “entonar la cantarella d’'Amb Espanya no hi ha res a fer'”.

Rabell ha subratllat que és una bona notícia que el Parlament debati estratègies per sortir de l’atzucac però ha anunciat que el seu vot serà negatiu perquè encara hi ha massa incerteses a qüestions transcendents. Per exemple, els pressupostos. En aquest punt ha reiterat que no volen signar xecs en blanc però que estan oberts al diàleg. 

“Li proposo que comencem a moure’ns i que no tanquem portes i generem les condicions perquè la ciutadania pugui empoderar-se”, ha conclòs.

Puigdemont recull el guant

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha agraït la voluntat de diàleg de CSQP. “Celebro la voluntat de sumar allà on veiem que podem sumar”, ha afirmat.

Puigdemont, però, ha insistit en l’escepticisme respecte a la possibilitat de pactar el referèndum amb l’Estat. Segons el president, no podem esperar eternament que hi hagi possibilitat de canvi: “Quan comprovem que malgrat haver fet el referèndum, ningú ens escolta? No és de rebut que la gent torni cap a casa. S’albira que, si hi ha govern, serà frontista amb el que volen els catalans i la idea del referèndum, malgrat que el vulguin el 80% dels catalans”.