El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha rebutjat la violència com una possible conseqüència de la tensió entre els governs català i espanyol per l'1-O. En una entrevista a l'emissora France Inter, Puigdemont ha negat cap possibilitat de conflicte a Catalunya. "La violència no és una opció per a Catalunya i s'ha demostrat durant sis anys" en unes mobilitzacions en les quals "no s'han registrat incidents". 

En l'entrevista a la ràdio francesa, s'ha preguntat al president si hi ha una possibilitat d'una nova Guerra Civil a Espanya arran del procés. A això, Puigdemont ha respòs amb contundència: "Això és completament injust", ha exposat per després afegir que aquest argument, que assenyala que ve "de Madrid" és "inacceptable".

Convençut amb l'1-O

Quan falten sis dies pel referèndum de l'1 d'octubre, Puigdemont ha expressat que el convenciment del Govern amb l'1-O es manté intacte. "A partir d'aquesta resposta repressiva de l'Estat, hi ha una gran mobilització", ha exposat el president, que ha afegit que hi ha "una majoria d'un 80% dels catalans que es volen expressar de forma democràtica" i que, a més, en les eleccions al Parlament de 2015, una "gran majoria" va apostar per les formacions independentistes, Junts pel Sí i la CUP.

El president ha mostrat la mateixa convicció que en l'entrevista d'ahir amb Jordi Évole al programa Salvados, des d'on va assegurar que el referèndum se celebrarà, perquè hi ha els elements "necessaris" per tirar-lo endavant, i que el resultat "s'aplicarà". Puigdemont va insistir que si el 'sí' guanya, es proclamarà la independència de Catalunya en els dies previstos a la llei del referèndum, i que la intervenció dels comptes no ho podrà impedir. 

Crítica a Rajoy

El president ha lamentat que no hi hagi diàleg amb el govern espanyol i ha assegurat que reprendre'l és ara mateix "una prioritat". No obstant això, Puigdemont ha retret al govern espanyol que s'hagin fet propostes a l'executiu de Mariano Rajoy i que totes elles no hagin dut a bon port. "Fa dos anys vaig parlar de propostes a Madrid, vaig enviar una carta fa una setmana a Rajoy i al Rei per convidar-los a seguir el model de la llei escocesa...", ha explicat Puigdemont.

D'altra banda, el president Puigdemont ha assenyalat els intents des de Catalunya per arribar a un acord amb Espanya. "Hem intentat durant 40 anys ser en el pacte constitucional, però a partir de 2010, quan el TC va retallar l'Estatut, es va acabar el pacte constitucional".