El president, Carles Puigdemont, no ha intervingut en l’acte de lliurament de credencials als nous jutges que s'ha celebrat aquest matí a l'Auditori de Barcelona, però sí en un acte posterior, a porta tancada, al palau de la Generalitat on, segons ha pogut saber El Nacional, els ha demanat "respecte a la voluntat popular".

La cita s'ha celebrat immediatament després del lliurament de credencials que es feia al migdia i on el rei Felip VI ha llançat una crida a respectar la independència judicial. “La independència de la Justícia és essència de l’Estat de dret i hem de proclamar-la, preservar-la i respectar-la tant en el seu vessant institucional com en el seu vessant individual”, ha advertit.

Les paraules del monarca han adquirit especial rellevància pel fet que les pronuncia en plena tempesta per les converses entre el ministre Jorge Fernández Díaz i el fins ara director de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, que han fet evident la guerra bruta contra el procés independentista i on apareixien citats jutges i fiscals.

Puigdemont ha assistit al lliurament de credencials però, com és habitual, només hi ha intervingut Felip VI i el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes. Sí que ha parlat, però, en la recepció posterior convocada al palau de la Generalitat.

A aquesta trobada a la plaça Sant Jaume també hi eren presents Carlos Lesmes; el conseller de Justícia, Carles Mundó, i el d'Interior, Jordi Jané, a més dels nous jutges. Tots ells reunits a la sala Torres Garcia, on el president ha insistit en la necessitat de garantir la independència del poder judicial respecte al poder polític, segons alguns dels assistents.

Puigdemont, però, ha anat més enllà. En ple debat sobre el procés independentista, el referèndum unilateral d’independència o unes eleccions constituents al Parlament, el president ha reclamat als jutges “respecte a la voluntat popular”.