El president, Carles Puigdemont, està blindant la defensa del referèndum davant la Conferència de Presidents autonòmics que dimarts vinent ha convocat el cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, a Madrid i a la qual el polític gironí ha declinat assistir. Dilluns, Puigdemont exposarà en una conferència els seus plans per al 2017, mentre ha intensificat des de les xarxes la seva ofensiva contra l'Operació Diàleg. Les darreres setmanes des del govern espanyol s'han intensificat les pressions perquè Catalunya assisteixi a aquella cita i s'ha retret l'absència del president.

Dilluns al vespre, hores abans del conclave dels responsables autonòmics, Puigdemont exposarà al Teatre Romea els seus plans per al 2017, Un any clau per al futur de Catalunya, segons la convocatòria de la conferència. Acompanyaran Puigdemont els consellers de Salut, Toni Comín; Justícia, Carles Mundó; Interior, Jordi Jané; Territori i Sostenibilitat, Josep Rull; i Cultura, Santi Vila. En la seva intervenció, el president té previst refermar un cop més el compromís amb la convocatòria del referèndum "efectiu" sobre el futur polític de Catalunya com a molt tard el mes de setembre.

Precisament aquest matí en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, el portaveu del govern espanyol, Iñigo Méndez de Vigo, ha volgut retreure l'absència de Puigdemont a la cimera autonòmica, aplaudint la presència dels presidents que sí que hi assistiran. "S'hi tractaran temes enormement importants per a la ciutadania, com ara la protecció civil, el pacte socio-econòmic per l'educació, la dependència... i tots ells han estat pactats i no imposats per l'Estat. Per això, algú pot pensar que no assistir-hi és no interessar-se pels problemes de la gent", ha advertit.

Declaracions buides de contingut

Poc després, el president ha insistit a denunciar, a través de les xarxes, la manca de diàleg de l'executiu de Rajoy, no només en relació al referèndum, sinó a la resta de temes.

Puigdemont ha ironitzat en el seu compte de Facebook que el Govern espanyol "està disposat a parlar de tot" excepte del referèndum, del traspàs de Rodalies, de la gestió de ports i aeroports, de les beques universitàries, de la revisió dels tipus d'interès, del model de finançament,... "En definitiva, està disposat a seguir fent declaracions buides de contingut", ha reblat.