La decisió del PSC de mantenir el 'no' a la investidura de Rajoy, en contra de la postura del PSOE adoptada al comitè federal del partit diumenge passat, no ha deixat els socialistes espanyols indiferents. La gestora ja ha reaccionat i ha enviat un comunicat assegurant que la postura del PSC és "una ruptura unilateral" en la relació que mantenen els dos partits des de fa gairebé 40 anys. "La decisió del PSC suposa una ruptura unilateral en la lleial i reeixida unitat d'acció que PSC i PSOE mantenen des del 1978", assegura el comunicat.

La comissió gestora del PSOE assegura que "lamenta profundament la decisió" i manifesta que va "contra el mandat" que va adoptar el PSOE. Per això, recorden als diputats catalans que com que "no tenen grup propi", han d'obeir el mandat del comitè federal. Així mateix, asseguren que no hi ha "cap mena de justificació per contravenir l'acord", i que les decisions dels òrgans del partit han estat sempre defensades en tot moment pel conjunt de l'organització, "hagin estat les que hagin estat".

Per tot això, la gestora ha tornat a demanar als diputats del PSC que s'abstinguin en segona votació a la investidura de Rajoy, i han apel·lat a la "sensatesa" perquè així sigui. 

Aquesta tarda, després de reunir-se amb el Rei, el president de la gestora socialista, Javier Fernández, ja havia advertit als díscols (tant del PSC com del mateix PSOE) que "el terme abstenció és clar i literal". Tancant així també la proposta de vuit barons del PSOE de fer una abstenció tècnica, i només donar els 11 vots necessaris a la investidura de Rajoy. Per la gestora, la posició l'ha de mantenir el conjunt del grup socialista, perquè aquest va ser el mandat del comitè. La decisió d'abstenir-se va rebre 139 vots, davant dels 96 que van seguir apostant pel 'no' a Rajoy.

Per la seva banda, el PSC ha assegurat després de la votació d'aquest dimarts, que el futur amb el PSOE "depèn de la gestió de la discrepància, des de la convicció que hem de seguir caminant junts".