Obviant que la Justícia belga ha deixat en llibertat el president, Carles Puigdemont, i els consellers, la premsa de l'Estat obre les seves portades amb el lliurament voluntari del Govern als tribunals de Bèlgica i ignorant la decisió del jutge perquè no ingressin a la presó.

De fet, només dos dels grans diaris ocupen la seva editorial amb aquesta qüestió. El Mundo, sota el títol "Puigdemont segueix el seu joc: i es lliura i surt", carrega contra el president per ser "fidel a la seva obsessió per controlar el relat amb un missatge victimista que busca l'empatia dels seus adeptes separatistes i de la comunitat internacional" i li atribueix a ell i als consellers haver treballat una "calculada estratègia de defensa i propaganda".

Una estratègia que han "embolicat", sempre segons el diari citat, en un "halo de màrtir" que li ha permès, finalment, ser candidat del PDeCAT per a les eleccions del 21-D, però també podria acabar liderant una llista unitària que de moment es veu complicada perquè, segons el seu parer, "revelen que la unitat del bloc separatista és molt més relativa de la que intenten exhibir".

A la seva portada de l'edició en paper, subratllen que "Puigdemont es lliura per evitar la imatge del seu arrest" i acompanyen la notícia amb una fotografia en què es veu Puigdemont amb les mans a dalt i d'esquenes.

Justícia exemplar

ABC, de la seva banda, bateja el seu editorial amb una declaració d'intencions titulada "En defensa de la Justícia espanyola", on asseguren que el procés utilitzat pels tribunals de l'Estat és "just" i assenyalen que l'estratègia utilitzada pels membres del Govern que són a Bèlgica és "un mètode que inverteix els papers, de manera que l'acusat exerceix d'acusador i la víctima es transforma en agressor".

Posant damunt de la taula que l'advocat de Puigdemont "va representar terroristes d'ETA davant de jutjats belgues", carreguen contra Bèlgica per ser "un país a la mesura de qualsevol pròfug que ataqui a Espanya" perquè consideren que és "un país instal·lat en una fractura nacional permanent i llastat pel separatisme flamenc, del qual depèn l'actual govern de Brussel·les."

Precisament per això, llancen un avís al govern espanyol, recordant-los que "el defensor de Puigdemont prolongarà tot el possible el procediment de lliurament a Espanya i serà aquest cas la coartada de la propaganda separatista per negar legitimitat a uns possibles resultats adversos el 21-D".

A més, obre la seva portada sota el títol "Puigdemont, en mans de la justícia belga" juntament amb una altra peça que ressalta les "maniobres per retardar el seu lliurament a Espanya" i lloen els tribunals espanyols assegurant que "la Justícia espanyola, exemplar en el respecte a les garanties processals, ha actuat de l'única manera possible al sol·licitar la detenció i lliurament de Puigdemont i altres d'escapats".

Per tot això, exigeixen "denunciar la manipulació política amb què es pretén la desnaturalització d'un procediment europeu creat per col·laborar entre Estats membres i no per torpedinar l'aplicació de les lleis nacionals".

Atrapats

Mentrestant, ni El País ni La Razón no dediquen avui les seves editorials a Catalunya i obren les seves portades com els altres dos: ignorant la posada en llibertat dels membres del Govern a Bèlgica. El primer obre amb el títol "Puigdemont i els exonsejeros fugits es lliuren a Bèlgica", mentre que el segon ha optat per obrir la seva portada amb la presumpta participació de l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias en una offshore i afegeix en un tamany menor que el president està "atrapat a Bèlgica".

 

Altres diaris territorials de la resta de l'Estat sí que obren amb la decisió del jutge belga de deixar en llibertat amb mesures cautelars Puigdemont i els consellers. És el cas, per exemple, d'El Correo de Andalucía, el diari de Córdoba, El Heraldo de Aragón o La Voz de Galícia.

Això sí. Tots destaquen que els membres del Govern no podran sortir de Bèlgica, però subratllen que això permetrà a Puigdemont ser cap de llista per a les eleccions del 21-D i fer campanya des d'allà.