Íñigo Méndez de Vigo és el portaveu del govern espanyol, però malgrat el revol generat a Catalunya aquesta setmana amb l'anul·lació de les 500 places de Mossos per part del ministeri d'Hisenda, no ha estat capaç de respondre cap pregunta relativa en la roda de premsa del Consell de Ministres. El fet és que la Generalitat s'ha tornat que convocarà igualment les places per "qüestions de necessitat" i seguretat. Això suposarà contradir l'ordre de l'executiu central, qui va advertir que només se'n podia convocar 50 enguany; és a dir, un 10% de les previstes al pressupost de 2017.

De Vigo ha assegurat que "no tenia informació" sobre si l'anul·lació de la convocatòria guardava alguna relació amb el referèndum. S'ha limitat a assegurar, però, que fins a l'1 d'octubre –data del referèndum– quedaria poc temps per treure's una oposició –com insinuant que no guardava relació amb el punt–. I més tard ha afegit que ho preguntaria al ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, per informar un altre dia. 

Aquí, el fet que l'Ertzaintza hagi estat inclosa a l'Europol i els Mossos d'Esquadra no, tampoc ha tingut una resposta explícita. El portaveu de l'executiu central s'ha remès a l'entesa que s'hauria produït entre el ministre de l'Interior amb la consellera del País Basc, però no ha quedat aïllat el dubte de perquè la policia catalana no hi era inclosa. Per altra banda, la policia basca sí que serà ampliada de places, tal i com van pactar els representants del PNB amb el govern de Mariano Rajoy en les negociacions per al seu als pressupostos generals de l'Estat.

En l'apartat Catalunya i el referèndum, De Vigo s'ha mofat que l'anunciament del president Carles Puigdemont de generar una "borsa de voluntaris" era un "altre anunci d'un anunci". Al seu parer, es correspon amb la "impotència clara del president Puigdemont" haver de convocar aquest tipus d'agents electorals i no funcionaris. "No és seriós", s'ha vantat. Aquí ha insistit que els funcionaris seran "protegits" i no hauran de participar d'actes "'il·legals".