El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, anirà a votar al referèndum de l'1 d'octubre "si hi ha urnes". D'aquesta manera, la mà dreta de l'alcaldessa de Barcelona es posiciona dins del flanc sobiranista dels comuns, una formació que ha mostrat posicionaments diversos de cara a la votació.

Pisarello ha donat credibilitat a les enquestes dels darrers dies, que assenyalaven un ampli suport al referèndum unilateral. El tinent d'alcalde ha assegurat que els citats sondejos, entre els quals hi ha el del Centre d'Estudis d'Opinió, apunten cap a "una majoria de catalans" que volen "decidir el seu futur".

Per això, ha explicat que l'Ajuntament es posarà a disposició per col·laborar en la votació; això sí, de manera condicionada a la legalitat del referèndum: "Donarem suport a totes les mobilitzacions sempre que no es posi en risc els funcionaris", ha explicat.

Rajoy, "autoritari"

Pisarello ha assenyalat que el seu posicionament és a títol personal per després recordar que Barcelona en Comú és una "formació plural", que integra diferents sensibilitats polítiques, des dels favorables al referèndum unilateral fins als que aposten per altres vies.

Amb tot, el número dos de l'Ajuntament de Barcelona ha culpat el govern espanyol de la situació política a Catalunya. De fet, Pisarello ha qualificat l'executiu de Rajoy "'d'autoritari" envers Catalunya.

Els comuns, ni sí ni no

La setmana passada, el mateix Pisarello va assegurar que Barcelona en Comú rebutjarà totes les proposicions que es presentin al ple sobre el referèndum de l'1 d'octubre. "Entenem que s'intenta fer una instrumentalització partidista del paper de l'Ajuntament i no ho permetrem", va explicar el primer tinent d'alcalde.

En aquest sentit, Pisarello va fer una crida a la "prudència" dels grups municipals i a no presentar propostes sobre aquesta qüestió argumentant que intentar forçar preventivament una posició de l'Ajuntament és una "irresponsabilitat" tenint en compte que encara no s'ha rebut cap requeriment per part del Govern.

Enquestes

Pisarello no ha volgut entrar a valorar les enquestes que han aparegut els darrers dies sobre el suport al referèndum dels votants de Barcelona en Comú.

Una enquesta feta pública el diumenge passat pel diari Ara apuntava que més d'un 80% dels votants de Colau estava a favor que l'Ajuntament col·labori amb la votació. De fet, entre el conjunt dels barcelonins el suport també és molt ampli: set de cada deu volen que el Consistori faci costat a la consulta.