El Parlament votarà previsiblement en el proper ple les conclusions del Procés Constituent que inclouen "un mecanisme unilateral" per culminar la desconnexió amb l'Estat espanyol, després que la comissió ho ha refermat avui en una sessió extraordinària, marcada per la polèmica conjunció copulativa 'i'. 

El camí que han recorregut aquestes conclusions no ha estat pas fàcil i ha provocat tot un embolic. La polèmica saltava ja en el debat i votació en comissió d'aquest dilluns al matí, quan la interpretació exacta del redactat penjava d'un fil. Al final, el futur del procés català depenia inicialment d'una conjunció copulativa, la 'i', o d'una coma entre "el Parlament de Catalunya" i "un mecanisme".

El dubte era si les tres lleis de la desconnexió representaven per si mateixes aquesta unilateralitat, o si per contra, aquestes s'aprovaven al Parlament i després hi havia una altra fórmula unilateral, com bé podria ser un referèndum. JxSí i la CUP han defensat en tot moment que en el text hi anava la 'i', però durant tot el dia d'avui hi ha hagut dubtes, sobretot per les correccions lingüístiques que han circulat pel Parlament, com ara la següent, que canviava de nou el sentit de la frase.

Finalment, després d'una reunió de la Mesa del Parlament, una junta de portaveus i una sessió extraordinària de la comissió d'estudi del Procés Constituent, ha quedat clar el redactat: "La desconnexió amb la legalitat de l'Estat espanyol s'ha de completar per mitjà de l'aprovació pel Parlament de Catalunya de les lleis de desconnexió i un mecanisme unilateral d'exercici democràtic que haurà de servir per activar la convocatòria de l'assemblea constituent". I això és el que es votarà en un principi en el ple dels dies 26, 27 i 28, el darrer del primer període de sessions, refermant així el compromís dels partits independentistes per desconnectar de manera unilateral. De fet, el diputat de JxSí, Lluís Corominas, s'ha encarregat de llegir-ho en veu alta perquè quedés ben clar. 

Les conclusions de CSQP

L'altre focus del debat i de l'embolic ha estat protagonitzat per CSQP que a primera hora denunciava que s'havien "retallat" les seves dues úniques conclusions aprovades. De fet, el diputat Albano Dante Fachin, com a secretari de la mesa de la comissió d'estudi del Procés Constituent, no signava l'informe inicial que tenia sobre la taula la presidenta de la cambra, Carme Forcadell. Discrepava del seu contingut perquè no reflectia el que s'havia votat en comissió. Segons CSQP, les conclusions que s'havien aprovat dilluns són les següents:

Però, d'aquest text, al final en l'informe que ha arribat a Forcadell només quedava reflectit el primer paràgraf dels dos punts. És a dir, des de "ha existit" fins a "ciutadania social" i des d'"en diferents aportacions" fins a "decisió institucional". 

Això ha fet que les conclusions en general hagin quedat aturades durant unes hores i que Forcadell convoqués els membres de la mesa de la comissió perquè es pogués aclarir què s'havia votat. Finalment, en la mateixa sessió de la comissió d'aquesta tarda que ha ratificat la unilateralitat, JxSí i la CUP han tombat aquestes dues aportacions de CSQP perquè s'han tornat a votar de nou, però ara amb tot el text inclòs, i la polèmica s'ha acabat.

JxSi i la CUP tomben les aportacions de CSQP / Foto: Sergi Alcàzar

Un cop ratificada l'acta de la comissió avui, amb les conclusions de CSQP tombades i afegida la 'i' que manté el caràcter unilateral, ara la Mesa del Parlament l'haurà de tramitar de nou aquest dimecres, i una nova junta de portaveus l'haurà d'incloure en l'ordre del dia del darrer ple per a la seva votació definitiva.