El Parlament posarà aquesta setmana un punt i seguit al cicle polític abans d'encarar la recta final cap al referèndum. Ho farà en l'últim ple d'aquest període de sessions, que deixarà enllestida la reforma del reglament per agilitzar la desconnexió exprés.

El ple s'iniciarà aquest dimarts amb l'elecció i el nomenament del nou vicepresident primer del Parlament, el diputat de Junts pel Sí Lluís Guinó, com a resultat de la crisi de Govern que ha acabat amb la reestructuració de l'executiu de Carles Puigdemont. Entre altres canvis, el fins ara vicepresident primer de la Mesa, Lluís Corominas, ha pres el relleu al capdavant de Junts pel Sí a Jordi Turull, substitut de Neus Munté com a conseller de Presidència i portaveu del Govern. Un cop superat aquest tràmit formal, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, compareixerà per informar dels darrers canvis en el Govern. 

Un dels punts clau del ple serà, però, l'aprovació de la reforma del reglament proposada per Junts pel Sí i que possibilitarà tramitar per lectura única una proposició de llei a sol·licitud d’un grup parlamentari. D'aquesta manera, es podria aprovar amb molta més rapidesa i sense esmenes de l'oposició qualsevol proposició de llei com, per exemple, la Llei de transitorietat jurídica.

És precisament per aquest motiu que la proposta de Junts pel Sí ha suposat un xoc frontal amb els grups de l’oposició, que han intentat per totes les vies aturar la tramitació de la reforma del reglament. Tot i això, la proposta de Junts pel Sí i la CUP es debatrà la setmana que ve al ple i gràcies als vots de les dues formacions tirarà endavant.

El futur de Germà Gordó

La reforma del reglament també inclou un punt controvertit que, tant si s’aprova com si no, evidenciarà la postura del PDeCAT, i per extensió de Junts pel Sí, davant el cas del 3%. Aprofitant el debat sobre el reglament, la CUP va presentar una esmena segons la qual “la mera condició d’investigat en un procediment penal [...] per un delicte de corrupció política provocarà immediatament la suspensió de la condició de diputat per un període de tres mesos”.

En cas d’aprovar-se aquesta esmena, l’exconseller i diputat no adscrit Germà Gordó es veuria obligat a deixar l'escó, ja que està investigat pel presumpte finançament irregular de Convergència Democràtica de Catalunya.

El Parlament obrirà de nou el 16 d'agost

Un altre dels punts polèmics de la reforma és avançar el període ordinari de sessions en 15 dies. Tradicionalment, l’activitat parlamentària es dividia en dos períodes ordinaris: el primer, que comprenia els mesos entre l’1 de setembre i el 31 de desembre; i el segon, del 15 de gener al 31 de juliol.

A partir d’ara les dates canviaran i, si bé el segon període es mantindrà igual, s'habilitarà la segona quinzena d'agost com a període ordinari de sessions per tal de poder reprendre les tramitacions d'iniciatives parlamentàries. Així, tan sols tres setmanes després d’haver acabat l’activitat parlamentària s’iniciarà un nou cicle polític.

La Llei del referèndum

Aquest canvi en el termini ha estat acompanyat de l'advertència de Junts pel Sí als seus diputats que estiguin accessibles durant les vacances parlamentàries. El fet que la cambra catalana obri les portes de nou a partir del 15 d'agost, quan falti poc més d’un mes per al referèndum, permetrà entrar a tràmit iniciatives, mocions, esmenes i proposicions de llei com la de Llei del referèndum, que servirà per donar-li cobertura legal i dotar-lo de garanties.

Juntament amb la Llei del referèndum està pendent d'aprovar-se la Llei de transitorietat jurídica. A hores d’ara encara no s’ha decidit si es votarà abans de l’1 d’octubre, tal com demana la CUP, o després, com apunta Junts pel Sí.