El Parlament ha aprovat aquest dijous, amb els vots a favor de Junts pel Sí, PSC, Catalunya Sí Que es Pot i la CUP, una moció dels anticapitalistes en què s’insta el Govern a posar de manifest l’opinió crítica de la societat catalana sobre la Unió Europea. La moció fa especial èmfasi en la necessitat de defensar els drets dels pobles i, en concret, el dret a l’autodeterminació.

La moció, presentada pel diputat Carles Riera, estableix la necessitat de promoure un nou projecte polític per al conjunt de la Unió Europea, atesa la “insuficient salvaguarda dels drets socials i democràtics”. Així mateix, la moció preveu que en una hipotètica República Catalana s’obri un debat, en el marc del procés constituent, sobre les relacions que el poble català “lliurement vulgui tenir amb Europa i la Unió Europea”.

Els punts que fan referència al dret a l’autodeterminació i el procés constituent no han rebut el suport dels socialistes. El portaveu adjunt del PSC, Ferran Pedret, ha assenyalat la coincidència amb la CUP que “cal un replantejament del projecte europeu i són els ciutadans els que han de definir quin tipus d’Europa volen”.

Catalunya Sí Que es Pot sí que ha donat suport a la moció i ha assegurat que el procés constituent no només ha de servir “per definir-nos com a país, sinó per redefinir Europa i reconstituir el projecte europeu”. Així mateix, el diputat Joan Josep Nuet ha posat de manifest la coincidència amb la CUP amb el “plantejament crític amb la Unió Europea”.

Ciutadans, per la seva banda, ha destacat el to “europeista de la moció”, però ha evidenciat les fortes discrepàncies amb la formació anticapitalista. El PP també ha subratllat aquest to i l’ha contraposat amb el programa electoral de la CUP, on s’especifica la voluntat de no formar part de la Unió Europea.

Junts pel Sí, en boca de la diputada Neus Lloveras, ha constatat també que la Unió Europea està en crisi i allunyada dels valors fundacionals. Així mateix, ha recordat que Catalunya té “vocació europeista” i ha posat èmfasi en el referèndum, que ha de portar a un Estat sobirà que debati la seva relació amb l’exterior.