La Moncloa ha elaborat un argumentari intern en el qual afirma que al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, "no li interessa" defensar en el Congrés la seva proposta de referèndum. Segons sosté, si el que volen és que Catalunya "sigui un Estat independent", es tracta de plantejar-ho i aprovar-ho "pels procediments constitucionals" i "si és acceptat, presentar-ho als espanyols a votació".

Aquest document intern enviat als seus càrrecs, al qual ha tingut accés Europa Press, s'ha elaborat coincidint amb el desembarcament del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a Madrid aquest dilluns per pronunciar una conferència en una sala de l'Ajuntament a favor del referèndum, en la qual estarà acompanyat pel vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d'Exteriors, Raül Romeva.

La mateixa vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va comparèixer divendres després del Consell de Ministres per convidar formalment Puigdemont a portar a les Corts les seves pretensions i buscar-hi suports parlamentaris per tirar-les endavant.

No interessa a "Puigdemont i companyia"

"Puigdemont i companyia podrien plantejar la seva pretensió de forma democràtica a Espanya, però no els interessa", diu textualment l'argumentari de l'executiu, que afegeix que en democràcia es pot ser "independentista" perquè "existeix la llibertat ideològica".

En aquest sentit, el Govern espanyol considera que cadascú pot tenir les seves idees i defensar-les sota dues premisses: respectar les regles democràtiques i respectar les opinions i els drets de tots els altres. I considera que Puigdemont i els partits que li donen suport "no en compleixen cap".

"El problema està en el fet que fa temps que la Generalitat i els partits que la secunden han anat pel pendent relliscós d'identificar la democràcia amb el seu programa polític, i Catalunya, amb els que són al Palau de Sant Jaume [sic]", afirma l'argumentari esmentat.

"El Senat no lloga les seves seus com Cibeles"

El Govern recrimina a Puigdemont que viatgi a Madrid per presentar el referèndum a l'Ajuntament de Madrid, en lloc de fer-ho al Congrés. "El Senat no és una institució que lloga les seves seus, com l'Ajuntament de Madrid, per 3.000 euros", assegura l'executiu, i afegeix que la cambra alta és una institució que representa el conjunt dels espanyols, també els catalans.

En el seu argumentari, la Moncloa critica que els integrants de l'executiu català anomenin diàleg l'exigència que el Govern del PP autoritzi el referèndum, i que només el consideren "dialogant" si permet que aquesta consulta es dugui a terme.

"Han de tractar Catalunya com el que és"

A parer seu, no "els fa res" que aquest referèndum d'autodeterminació sigui "inconstitucional", ni que el Govern espanyol ni cap poder de l'Estat tingui "capacitat per autoritzar-lo". El que volen, continua, és que s'autoritzi que una part decideixi pel conjunt dels espanyols i els altres "es conformin" a acceptar el resultat: "Això no és democràcia", proclama.

Segons el Govern espanyol, la Generalitat fa "molt temps" que no governa per a tots els catalans i exigeix als altres que se "sotmetin a la seva voluntat", en un moment en què el seu suport social està "minvant" i a Catalunya es detecta "atipament".

"Han de començar a respectar els qui a Catalunya no pensen com ells -es recull en l'argumentari intern-. Han de començar a tractar Catalunya com el que és: una democràcia dins d'una altra democràcia, que és Espanya."