El primer ministre belga, Charles Michel, ha avisat avui que el seu únic interlocutor en la crisi política catalana "és Espanya" i que el seu Govern no interferirà en el procés judicial obert a Bèlgica per decidir sobre l'extradició del president Carles Puigdemont, del qual ha dit que "ha de respondre dels seus actes" davant la Justícia.

"El senyor Puigdemont és un ciutadà europeu que ha de respondre dels seus actes, com qualsevol altre ciutadà europeu, amb drets i obligacions. Sense privilegis, ni com un subciutadà'", ha expressat Michel en una compareixença davant la comissió d'Interior del Parlament belga.

"La qüestió judicial a Bèlgica serà tractada com un assumpte judicial i no com un assumpte polític", ha afegit, per recalcar la separació de poders i recordar que seran els tribunals i no el Govern els qui tindran l'última paraula sobre les cinc euroordres emeses per l'Audiència Nacional contra Puigdemont, Toni Comín, Lluís Puig, Clara Ponsatí i Meritxell Serret.

El primer ministre ha hagut de fer front a més d'una dotzena de preguntes de diputats de diferent signe que li han retret la seva gestió d'una situació que ha tibat les relacions amb Espanya i que ha afectat el seu propi Govern, la coalició del qual troba suport en altres tres partits flamencs, inclòs el nacionalista flamenc N-VA, primera força en les últimes eleccions.

Discreció

Michel ha volgut deixar clar que el seu Executiu "no va prendre cap iniciativa" per facilitar l'arribada del president i de quatre dels seus consellers i conselleres a Brussel·les i ha subratllat que Puigdemont va triar aquesta destinació com a "capital europea".

A més, davant les polèmiques declaracions del seu secretari d'Estat d'Immigració, Theo Franken, obrint la porta a un possible asil per al català a Bèlgica, Michel ha resolt la qüestió assegurant que aquesta qüestió no està en l'agenda del Govern i que Puigdemont ha indicat que tampoc és la seva intenció presentar cap petició de moment.

El primer ministre també ha reconegut que va demanar als seus ministres "discreció" quan va saber de la "possible arribada" de Puigdemont a Brussel·les, però que no ho va fer "per a l'eternitat", sinó fins a aclarir les raons per les quals el president comptava amb viatjar a la capital belga.

"Hi ha una crisi política a Espanya i no a Bèlgica. La crisi se situa en Espanya i no a Bèlgica", ha insistit, davant les preguntes de diversos diputats que li han retret que deixi l'"altaveu" del Govern sobre aquesta crisi en mans dels ministres de l'N-VA, entre ells el d'Interior, Jan Jambon, crític amb el govern de Mariano Rajoy per l'entrada a la presó de part del Govern destituït.