La Mesa del Parlament ha decidit aquest matí evitar l'enfrontament amb el Tribunal Constitucional i no ha enviat les conclusions de la Comissió del Procés Constituent al ple de la setmana vinent. L'òrgan de direcció de la Cambra catalana ha pres aquesta decisió després que ahir el Tribunal Constitucional li exigís que respecti la Carta Magna i advertís que l'activitat de la comissió és "absolutament inviable" per la seva coincidència amb el "procés de desconnexió", que ja va declarar nul l'alt tribunal.

Això no descarta, però, que les conclusions puguin finalment arribar al ple, atès que els grups poden demanar que es debatin i es votin a l'hemicicle. A la reunió de la Junta de Portaveus d'aquest matí tots els grups, excepte JxSí i la CUP, han demanat que no es dugui a terme el tràmit. No obstant, els dels dos grups independentistes són suficients per portar les conclusions al ple.

La Mesa s'ha emparat en l'article 65.3 del Reglament de la Cambra que deixa clar que les conclusions de la comissió d'estudi s'han de lliurar a la Mesa i que aquesta, un cop escoltada la Junta de Portaveus, "ha de decidir si en pren nota o si cal donar-los una tramitació específica".

Ha estat la presidenta, Carme Forcadell, qui ha plantejat la proposta davant l'òrgan de govern de la Cambra que d'aquesta manera opta per donar-se per assabentada de l'informe i dóna per acabada la tramitació. El vicepresident Lluís Corominas ha avalat la proposta.

Avís a la Mesa

La Cambra pren aquesta decisió després que el Constitucional advertís els "poders implicats i els seus titulars" i "especialment la Mesa del Parlament" del deure d’"impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir els mandats enunciats”. "Sota la seva responsabilitat", subratlla.

De fet, la decisió de tramitar les conclusions de la comissió al ple de la setmana que ve s'havia d'haver pres a la reunió d'ahir al matí dels òrgans de Govern de la Cambra. Però va ser impossible arran de discrepàncies sobre els textos de les conclusions aprovats que van obligar, a primera hora de la tarda, a convocar la comissió per votar de nou les conclusions de CSQP -que van ser aquest cop rebutjades- i afegir una "i" que havia desaparegut a les de JxSí i la CUP. Avui, el Butlletí Oficial del Parlament, publica l'informe definitiu.

"Nosaltres seguirem"

El president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, va deixar clar de manera immediata que la voluntat del seu grup és seguir impulsant el procés. "Nosaltres seguirem", va assegurar. Turull va destacar que aquesta comissió no és legislativa sinó d’estudi i un Parlament ha de poder debatre i estudiar el que vulgui. “És una persecució directa i atempta contra els pilars bàsics del parlamentarisme”, va lamentar.

En termes similars es va expressar el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, a través d'un tuit.

Mecanisme unilateral d'exercici democràtic

Precisament, la comissió havia tancat dilluns els seus treballs amb l'aprovació de les conclusions, entre les quals figura la voluntat de completar el procés amb el que es descriu com un "mecanisme unilateral d'exercici democràtic".

El pronunciament del TC es produeix després que l'alt tribunal ha decidit per unanimitat estimar l'incident d'execució de la sentència plantejat per l'Advocacia de l'Estat i per la Fiscalia General després que la comissió d'estudi es va posar en marxa tot i que el TC havia declarat inconstitucional i nul·la la resolució del 9-N que donava per iniciat el procés de desconnexió.

Desconnexió

La desconnexió tindrà més protagonistes en el proper ple. La setmana vinent està previst que es debati a l'hemicicle l’admissió a tràmit de la primera de les tres lleis de desconnexió que impulsen jXSí i la CUP, en concret la que pretén impulsar la creació de l’Agència Catalana de Protecció Social.