La regidora del Partit Demòcrata Català (PDC) a l'Ajuntament de Barcelona Mercè Homs (Vic, 1975) es presenta a les primàries per liderar la direcció barcelonina de la formació i assegura que el seu equip es proposa "preparar una bona candidatura que assalti de nou l’Ajuntament de BCN".

Hem de fer autocrítica a Barcelona. Ens vam dedicar molt a la gestió i no vam saber transmetre il·lusió

Per què va perdre CiU les darreres municipals a Barcelona?
Es poden donar molts factors. Hem de fer una mica més d’autocrítica. Es va fer una magnífica gestió, i així ho valoraven les enquestes i els baròmetres, però segurament faltava aquell bri d’il·lusió, de canvi, amb el qual vam guanyar la primera vegada amb Xavier Trias. Potser ens vam dedicar molt a la gestió i no vam saber transmetre que la il·lusió persistia i que encara podíem fer molt més per Barcelona. En canvi, altres ho van saber fer millor.

Hauria d’haver intentat Trias fer una majoria alternativa, atès que van quedar a 17.000 vots de la candidatura de Colau?
No. Ell ho va dir des del principi. S’ha de fer honor a la paraula donada. També és cert que com que no ens esperàvem perdre, ens va agafar una mica amb el pas canviat. Però ens havíem d’atenir al que havia dit Trias. Era honest fer el pas enrere perquè la ciutat no ens havia donat el suport necessari.

No ens esperàvem perdre [les municipals a Barcelona], ens va agafar una mica amb el pas canviat

Ha reclamat que l’any vinent ja s’ha de saber el nom del nou candidat a les municipals...
Trias ja va dir que plegaria i el lideratge haurà de canviar. El nou equip vindrà molt marcat pel sistema d’elecció que ha escollit el partit.

I ha dit que vostè no es presentarà per aspirar a l'alcaldia...
No. El 2019 no és la meva batalla ni molt menys. Hi ha altra gent. Diferencio molt bé el partit i les institucions, i el meu lloc ara és al partit. Si volem ser una alternativa viable per al 2019, hem de tenir una eina potentíssima. I jo em dedico a aquesta part.

No vol ser alcaldessa de Barcelona?
No està dins dels meus plans a dia d’avui. He fet una aposta claríssima pel partit. M’agrada molt treballar des de darrere el teló.

Em sembla un frau que una persona com Colau, que no sap res de les institucions, ens gestioni

Però descarta optar més endavant a aquesta responsabilitat?
Jo estic molt en contra del que ha fet Ada Colau. Que una persona que no sap res de les institucions, que no les ha viscut mai, només s’hi ha enfrontat, ara entri per la porta gran i ens gestioni. Em sembla un frau en tota regla. És molt gros ser alcaldessa de Barcelona per arribar-hi amb aquesta frivolitat.

El candidat pot ser algú que no sigui de Barcelona, per exemple, pot ser de Figueres?
Només faltaria. Tothom qui s’estimi la ciutat i se la faci seva ha de poder optar a això. No sóc partidària de vetar ningú.

El conseller Santi Vila ha expressat la intenció de presentar-se, també el regidor Joaquim Forn, alguns han apuntat el nom de la consellera Neus Munté...
Són noms magnífics. Però és tot prematur. Primer hem de tenir un bon lideratge i una bona eina com a partit, hem de teixir ponts amb altres formacions i començar a bastir aquest futur grup municipal. És una bona notícia que la gent tingui interès a liderar tot això.

És un súper honor ser germana de Francesc Homs

Com l’afecta el fet de dir-se Homs?
És un súper honor! És el meu germà gran. Porta un ADN polític de tota la vida, amb una trajectòria brillantíssima. Hem coincidit en el que va ser CDC i ara en el PDC. Ens uneix que som molt honestos i pencaires.

Aquest parentiu pot provocar que l’emmarquin a vostè en un sector més oficialista del que era l’antiga CDC?
No ho crec. Hem fet trajectòries diferents. Jo m’he centrat a Barcelona, ell més a nivell de Catalunya. Quan algú intenta posar-ho en negatiu, no ho entenc. És justament un dels imputats pel 9-N. Ha deixat petjada al país. No ho entenc com si fos pejoratiu. Al contrari, jo hi veig virtuts.

Vostè formava part en el darrer congrés del Moment Zero. El seu candidat era més Jordi Turull que Marta Pascal?
Sóc molt fan d'en Miquel Buch i d'en Jordi Turull, però ara això ja és història. El que cal és remar tots junts per fer un grandíssim PDC. La veritat és que vam tenir bastant desgavell i desconcert amb tot això de la direcció. Però ja està. Ja tenim direcció. Dotze persones amb moltes ganes de fer les coses ben fetes.

Què vol dir que van tenir desgavell?
Una situació pròpia d’un partit que neix de nou. Al final, es van presentar un parell de candidatures a la direcció.

A molts no ens va agradar el pas al costat de Mas i tinc dubtes de si realment aquell pas s'ajustarà a la voluntat per la qual es va fer

Què li va semblar que Mas renunciés a la presidència de la Generalitat?
Va ser un cop. Una mostra de generositat increïble per part seva. Tinc dubtes si realment aquell pas, després, amb els mesos que han passat, s’ajustarà a la voluntat per la qual es va fer.

Per què?
Per començar perquè allà es van acordar unes coses que ara no tenim com són els pressupostos i, en canvi, tenim la qüestió de confiança. Esperem que fos útil allò. A molts no ens va agradar que fes el pas al costat.

Em costa d'entendre aquest ímpetu per tornar-hi amb el RUI

Què li semblaria que es convoqués un referèndum unilateral d'independència (RUI)?
Vam fer un 9-N que, la gent sembla que ho oblidi, inicialment havia de ser un referèndum. Aquell president posi les urnes de Carme Forcadell, va ser un punt d’inflexió. En aquell moment es va prioritzar el votar. Va ser una jornada espectacular. Ara em costa una mica entendre aquest ímpetu d’un altre cop tornar-hi. Dit això, el que hem de fer és estar al costat de la gent que pensa quina és la millor manera i les millors propostes per continuar amb el procés, i que no s’estanqui.

Com veu el nou partit?
Aquest moment representa una gran oportunitat. El partit ha de fer un esforç. Hi ha certa sensació de vertigen. Fem-ho bé, encara que siguem pocs al principi, ja anirem eixamplant. I deixem d’anar una mica a remolc de tota la resta. Marquem perfil propi, la gent ens ho demana. Som el centre, però, què és el centre? La gent vol saber també que estem a favor de l'escola concertada, de la relació públic-privat, de la pluralitat familiar... I s’ha de fer amb ganes i sense complexos. No hi ha temps ni per complexos ni per grisos. La gent necessita missatges clars, curts i amb contundència.

Amb el PDC, Madrid intenta mutilar la idea i el pensament de molta gent

Està acomplexada l’antiga Convergència?
No sé si la paraula és acomplexada. A Convergència convergíem des de fa 40 anys molts tipus de sensibilitats diferents i això és molt difícil de gestionar. Fins ara s’ha portat bé. La societat d’avui dia demana unitat, però també convicció i idees clares. Ens hem de ressituar, vivim moments molt diferents.

Què ha de fer el PDC amb el nom després que el ministeri de l'Interior s'ha negat a registrar el partit? 
Fins que no se'ns digui el contrari, ens diem PDC. Però el que ha fet Madrid no és només un tema de nom, és un tema de mutilar la idea i el pensament de molta gent.