L'alcalde de Manlleu, Àlex Garrido (ERC), ha qualificat "d'esperpèntic" el document que ha rebut l'Ajuntament, en què s'informa que la Guàrdia Civil ha obert i inspeccionat un paquet que contenia l'oferta educativa del Museu del Ter. Els fets van tenir lloc durant l'escorcoll d'una furgoneta que contenia material de la impremta Artyplan, a Sant Feliu de Llobregat, escorcollada aquests últims dies. Garrido considera que aquest fet representa "una violació de la privacitat en la correspondència" i no descarta emprendre accions legals. "Aquests fets són absolutament inadmissibles, alguns parlen de la il·legalitat d'anar a votar lliurement en unes urnes i, paral·lelament, executen accions absolutament desproporcionades i il·legals", ha lamentat.

"No estem disposats a tolerar aquestes actituds. Aquests fets denoten el nerviosisme del Govern estatal, que està emprenent una encreuada surrealista i antidemocràtica contra els catalans i els seus drets bàsics". L'alcalde ha informat que ha posat el cas en mans dels serveis jurídics de l'Ajuntament perquè estudiïn si cal emprendre accions legals contra uns fets que considera propis d'un estat totalitari. "El govern neofeixista del senyor Rajoy està superant totes les expectatives que podíem imaginar", ha afirmat. 

El paquet obert i inspeccionat per la Guàrdia Civil contenia impresos amb informació de l'oferta educativa del Museu del Ter, que havien de ser repartits als centres escolars de la comarca. L'escorcoll va tenir lloc divendres passat, 15 de setembre, en una furgoneta que contenia material recollit a la impremta Artyplan, a Sant Feliu de Llobregat, una de les inspeccionades els darrers dies per la Guàrdia Civil.