"Prou excuses. Acollim ara". Aquest serà el lema de la manifestació del proper dissabte 18 de febrer que pretén instar el Govern per acollir un mínim de 4.500 persones refugiades. La concentració serà el pas definitiu de la campanya Casa nostra, casa vostra, que ja ha recollit més de 68.000 signatures per exigir mesures extraordinàries a les institucions en el marc de la crisi humanitària a Europa. 

Després de l'èxit del concert al Palau Sant Jordi la setmana passada, des de l'organització es pretén redoblar la pressió amb una manifestació multitudinària que té com a objectiu denunciar l'incompliment de l'Estat espanyol en l'acollida de persones refugiades. Cal recordar que el govern espanyol es va comprometre a rebre 10.772 en només dos anys, però només s'ha acabat acomplint un 10% d'aquest compromís. No obstant això, a més de l'acollida, també es reivindicaran mesures concretes en matèries de benestar social, com la sanitat i l'habitatge. També es reclama que s’estableixin vies legals i segures per a l’arribada de refugiats.

En aquest sentit, les peticions de Casa nostra, casa vostra s'afegeixen a les realitzades pel Parlament de Catalunya que, davant els reiterats greuges de l'executiu espanyol, va demanar acollir 4.500 persones refugiades. 

Un recorregut fins al mar

Es preveu que la manifestació comenci a les 16h a la plaça Urquinaona de Barcelona per a posteriorment baixar per la Via Laietana. Tot seguit, la concentració seguirà pel carrer doctor Aiguadé i entrarà al parc de la Barceloneta. Per acabar, els manifestants s'aproparan fins al passeig Marítim, davant del mar, tot un acte simbòlic que segons les entitats organitzadores ha de representar "el clam que arriba fins a la riba del mediterrani".

Recorregut de la manifestació "Prou excuses. Acollim ara" del proper dissabte 18 / Elaboració pròpia

14 morts al Mediterrani cada dia

El passat 2016, van morir 14 persones en travessies per a creuar el Mediterrani i accedir a Europa. Segons darreres dades atorgades per l’ACNUR, en només un any, la crisi migratòria va deixar 5.022 persones sense vida. En total, es calcula que unes 360.000 persones han recorregut a través del mar.

Què és Casa nostra, casa vostra?

Casa nostra, casa vostra va sorgir d'una iniciativa de voluntariat als camps de refugiats de Grècia el maig del 2016. Des que va arrencar, aquesta organització, que aglutina 800 entitats, ha comptat amb la participació de centenars de voluntaris que s'han encarregat de recollir signatures i organitzar actes com el concert multitudinari del Palau Sant Jordi i la manifestació del proper dissabte.