Una expectació enorme. Més de 400 periodistes han cobert la sessió del Parlament d’aquest dimecres. La línia general de les grans agències internacionals, que és d'on agafen la informació la majoria dels altres mèdia, és que la majoria sobiranista del Parlament ha saltat la tanca aixecada pels poders de l’Estat espanyol i ha decidit aprovar la llei que convoca el referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre. 

"Catalunya manté el vot per la independència malgrat l'enuig de Madrid", "El govern català ha convocat un referèndum d'autodeterminació" o "Catalunya fixa oficialment la votació per l'1 d'octubre". Aquest són alguns dels títols amb què la premsa internacional es fa ressò de l'aprovació de la llei del Referèndum i posterior signatura del decret de convocatòria per l'1-O.

Vot per la secessió

La televisió russa Sputnik ha indicat l'aposta de Catalunya pel referèndum.

 

 

The Washington Post ha titulat que "Els parlamentaris catalans voten per la secessió".

The Guardian ha subratllat que el govern espanyol ha acusat el català de cometre "una atrocitat democràtica" i assenyala que el Parlament va aprovar la llei malgrat l'enuig tant de l'executiu de Mariano Rajoy com de l'oposició dins la cambra catalana. Precisament per això, el govern estatal ho ha portat al Tribunal Constitucional, després d'avisar diverses vegades que faria tot el que estigués a les seves mans per aturar-ho.

En un estil similar al de Cs o PP, el diari citat es refereix als independentistes com a "separatistes catalans" i posa damunt la taula que la vicepresidenta espanyola va titllar aquest fet de "vergonya democràtica" quan va assegurar que el seu govern no permetria que els de Carles Puigdemont posin les urnes l'1-O. També vol deixar clar que el Govern no ha fixat un mínim de participació "argumentant que la votació serà vinculant independentment del nivell de participació".

Autogovern

L’agència nord-americana Associated Press explica que el Parlament ha “concretat el desafiament a les autoritats centrals després de molts anys, que insisteixen que el referèndum és il·legal” i parla “d’una de les crisis polítiques més profundes d’Espanya en els últims anys”. 

Típicament, diu que Catalunya té un “generós autogovern [...] encara que àrees clau com els impostos, afers exteriors i la majoria d'infraestructures estan en mans del govern espanyol” i afegeix que “el retorn al sòlid creixement ha afeblit el suport a la independència, tot i que les enquestes mostren que gairebé vuit de cada deu catalans volen tenir dret al vot”. The New York Times, entre altres, ha informat de la cosa seguint els despatxos d'aquesta agència.

Crisi i atemptats

La BBC, de la seva banda, fa una crònica més acolorida i explica com, després que s'aprovés la llei del Referèndum, l'hemicicle es va aixecar i va cantar Els Segadors, mentre els diputats de Cs, PSC i PP ja havien deixat els seus escons i CSQP s'anava trencant

Pel mitjà públic britànic, això suposa una crisi per Espanya, una crisi que arriba "només tres setmanes després dels atemptats gihadistes a Barcelona on van morir 16 persones i 100 més van resultar ferides". Ara bé. Fora d'això, la BBC apunta que en cas que l'1-O guanyés el 'sí' es declararia la independència en 48 hores.

Mentrestant, però, el govern espanyol continua fent tot el que pot per aturar-ho i, dins d'aquestes actuacions, hi hauria la possibilitat que els servidors públics que participen del procés poden ser multats i suspesos temporalment. En aquest punt, relaciona la renúncia del llavors cap dels Mossos d'Esquadra Albert Batlle amb aquesta qüestió.

Sentiments anti-espanyols

Bloomberg té clar que, finalment, en poques setmanes els catalans seran preguntats sobre si volen la independència de Catalunya. Serà així després que els partits independentistes hagin fet un moviment que obre, encara més, "el desafiament amb Madrid".

Justament per això, Rajoy està posant pressa al TC, que respondrà avui, mentre "perdura la crisi institucional d'aquests últims anys". Una crisi institucional que, tot i que segons assenyalen que "gran part de la culpa la tenen els independentistes, el govern conservador de Rajoy ha sigut criticat per deixar que la situació arribi tant lluny".

Tanmateix, però, que el govern espanyol porti a terme segons quines accions —com suspendre l'autonomia de Catalunya—, només servirà perquè "s'incrementin els sentiments anti-espanyols" en una "regió" que ja s'autogoverna en diverses àrees com la policia, la sanitat o l'educació.

Indignats

"De peu, indignats per no poder parlar mai, els diputats catalans independentistes i els no independentistes es van enfrontar ahir al Parlament". Així comença l'article de Le Monde centrat en la qüestió catalana, que parla de "braç de ferro" per referir-se a l'actuació del Govern davant la negativa constant de l'executiu de Rajoy. 

Aquest diari també es fa ressò que "es van ignorar els recursos del Consell de Garanties Estatutàries" i defineix com a "plans secrets" la forma en què es confeccionaran les llistes dels votants i com s'han comprat les urnes. Mentrestant, Le Libre, que obre amb una fotografia d'un dibuix amb l'estelada i la bandera espanyola cremant-se, s'agafa a la nota de l'agència Associated France Press ja citada. 

premsa internacional llei referendum

Altres mitjans, com Aljazeera subratllen que tot i les diverses negatives de Madrid, el Parlament ha tirat endavant de totes maneres i avisa que Madrid té la facultat d'intervenir l'autonomia de Catalunya a través de l'article 155 de la Constitució espanyola, mentre Il Corriere della Sera explica el que va passar en només dos curts paràgrafs.

Guerra de paraules

Reuters, l’agència britànica, també situa el context de la mateixa manera: “Les enquestes [...] mostren un suport minvant a la independència a mesura que l'economia espanyola millora. Però la majoria dels catalans volen l'oportunitat de votar si volen separar-se d'Espanya”.

Agence France Presse, a més de donar la notícia, fa un resum de la llei, diu que “es fonamenta en els principis internacionals sobre el dret d'autodeterminació, i basa bona part del seu articulat en la legislació electoral espanyola actual”.

Sobre el propòsit de la llei, explica: “que el proper 1 d'octubre tots els catalans votin sobre el futur model del seu país; si prefereixen seguir formant part de l'Estat espanyol com una autonomia o si, al contrari, opten per esdevenir un nou Estat independent amb un model republicà”. El diari conservador francès Le Figaro i el progressista mexicà La Jornada basen la seva informació en aquesta agència, per exemple.