L’acta de la reunió de la Mesa del Parlament de dimarts de la setmana passada, en què es va acceptar tramitar de manera condicionada la moció de desconnexió de la CUP, recull l’avís dels lletrats contra el text, segons aquest document al qual ha tingut accés El Nacional.

En l’acta consta que el secretari general de la cambra, Pere Sol, va advertir que aquesta iniciativa “no s’hauria d’admetre a tràmit degut a l’obligació que tenen tots els poders públics de complir les sentències del Tribunal Constitucional”. En aquest sentit, es va remetre a l’informe que els Serveis Jurídics van elaborar a finals de desembre sobre els efectes de la decisió del TC de declarar nul·la la declaració de desconnexió del 9N.

Prèviament la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, havia proposat l’admissió a tràmit de la moció de la CUP condicionada al fet que s’introduïssin canvis en algun dels seus punts. Tant Forcadell com el vicepresident, Lluís Corominas, van argumentar que la Mesa ha d’exercir les funcions que imposa el Reglament d’admissió a tràmit, però van reconèixer que el text “podria entrar en contradicció amb la sentència del TC”. Per aquesta raó, van advertir que en cas que no s'esmenés la moció, la Mesa proposaria retirar-la de l'ordre del dia.

L'acta recull que el vicepresident segon, José Maria Espejo-Saavedra, de Ciutadans, i el secretari segon, el socialista David Pérez, així com el secretari tercer, Joan-Josep Nuet (CSQP) van fer constar les seves reticències amb la decisió. Els dos primers a través del vot en contra i el tercer no participant en la votació.

La voluntat de fer constar en acta de manera clara els posicionaments contraris a aquestes iniciatives relacionades amb el procés és habitual des que el TC va informar cadascun dels membres de la Mesa de les conseqüències de permetre l’impuls d’iniciatives relacionades amb la declaració de desconnexió del 9-N.