El president de Junts pel Sí, Lluís Corominas, ha assegurat aquest dijous que "hi haurà acord dels grups amb el procediment" de la llei de transitorietat i que aquesta es presentarà els propers dies, quan també es donaran tots els detalls sobre la seva tramitació. 

"Estem conveçudíssims que ens posarem d'acord amb el procediment", ha assegurat Corominas en roda de premsa al Parlament. Segons ha detallat, es tracta d'una llei instrumental que aportarà "seguretat jurídica" en tant que donarà a conèixer el marc jurídic vigent si guanya el 'sí' al referèndum de l'1 d'octubre. 

El president del grup parlamentari ha reiterat que "no hi ha cap discrepància" entre els grups, si bé la CUP i entitats sobiranistes com l'ANC i Òmnium Cultural han demanat que aquesta s'aprovi abans de la celebració del referèndum. Junts pel Sí, per la seva banda, s'ha mostrat més reticent a pronunciar-se sobre el calendari, tot i que alguns sectors aposten perquè s'aprovi després de l'1-O.

La resposta al TC

En la mateixa compareixença, Corominas ha respost al rebuig del recurs de súplica presentat per la Generalitat davant de la suspensió de l'article 135.2 del nou reglament del Parlament, que preveu la possibilitat d'aprovar una proposició de llei per lectura única i a instàncies d'un sol grup. "L'Estat pot argumentar que la intenció d'un grup parlamentari és la que avala la suspensió d'un article? Es pot argumentar sense que ningú s'escandalitzi?", ha preguntat el dirigent de Junts pel Sí. 

FullSizeRender (6)

El portaveu adjunt de Junts pel Sí, Roger Torrent, i el president del grup, Lluís Corominas / Foto: Sergi Alcàzar

El grup considera que anul·lar un article del reglament, amb rang de llei, en base a una "raó preventiva" és contrari al dret, "que no entén de prevencions ni ideologies". Per aquest motiu, des de Junts pel Sí han recriminat al Tribunal Constitucional un tracte desigual respecte altres comunitats autònomes o el mateix Congrés dels Diputats, que també preveuen la tramitació per lectura única, i ho titllen d'"abús de poder" per part de l'alt tribunal.

"La mesa farà la seva feina"

En referència a la reunió de la mesa d'aquest dimecres, que no va debatre l'admissió a tràmit de la llei del referèndum, Corominas ha assegurat "entendre" les raons que va donar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per no haver inclòs aquest debat a l'odre del dia, fet que va justificar per la "complexitat" de la llei i la "judicialització de la política". 

"Entenem les raons que va donar la presidenta i nosaltres, que som els promotors de la iniciativa parlamentària, no tenim cap neguit perquè estem convençuts que s'admetrà a tràmit", ha assegurat.