La retirada de 936 milions d'euros més de la guardiola de les pensions per part de l'Estat, no ha agradat gens al vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, que s'ha lamentat avui a El Matí de Catalunya Ràdio que "mentre nosaltres anem més enllà cada dia, simultàniament el govern espanyol buida el fons de reserva de la seguretat social", i ha aprofitat per carregar contra l'Estat per "donar-nos lliçons mentre buida la caixa".

Precisament per això, i prenent com a exemple la negativa de l'oposició als comptes de la GeneralitatJunqueras ha volgut deixar clar que el "més important" pel Govern "és ser capaços de complir els compromisos que tens, més que pressupostar" perquè, ha recordat, "endeutar-se no és gratis i, sobretot, no ho serà en el futur". Això no vol dir, però, que no escoltin les propostes d'altres formacions en relació als pressupostos, però sempre tenint clar que "els marges són limitats".

Tot i que aquests no siguin uns pressupostos que acabin de fer el pes a tothom, i sobretot a la CUP que es qui hauria de donar-los suport, el vicepresident ha insistit en què els comptes per al 2017, "ajuden la gent que més ho necessita i impulsa el creixement" ja que inclouen 1.170 milions d'euros més en despesa social que els anteriors. Aquest, i per consegüent impulsar el creixement econòmic, és l'objectiu dels pressupostos del Govern.

Diferència abismal

Per Junqueras, però, que l'Estat doni "lliçons" al Govern mentre deixa seca la guardiola de la seguretat social és una mostra clara de la "diferència abismal" que existeix entre el govern espanyol i el català perquè, a parer seu, "mentre nosaltres anem més enllà del que s'havia anat mai en positiu, els que ens donen lliçons cada dia van més enllà en negatiu". Per això ha demanat a l'executiu estatal "prudència".

Justificant-se amb la celebració de demà del el debat del projecte de llei sobre la fiscalitat dels actius no productius de persones jurídiques, el vicepresident ha anunciat que demà no anirà al Consell General de Política Fiscal i que serà el secretari d'Economia, Pere Aragonès, qui hi assistirà en lloc seu.

L'Operació Diàleg avança lentament per part de l'Estat. Junqueras encara no té una data fixada per reunir-se amb la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, però ha augurat que serà el mes de gener. Això sí. El vicepresident ha confessat que Santamaría el va trucar per preguntar per l'estat de salut de Joan Tardà, que havia estat operat recentment.

Pagaments, al dia

Mentre que el 2015 el termini mitjà de pagament a proveïdors estava en més de 70 dies, en aquests moments la Generalitat paga en 28. "Estem més al dia que mai", ha recordat Junqueras, que ha afegit que aquesta xifra representa menys de la meitat que l'any passat.

I no només això. La renda mínima d'inserció "és la més alta de la història" i ara, a més, "tindrem el número més alt de la història de docents", ha explicat. I és que, "malgrat tots els malgrats i les dificultats que ens posa el govern espanyol, som capaços de sortir-nos-en", ha sentenciat.

Referèndum i transitorietat

Junqueras també ha volgut deixar ben clar que el referèndum "serà quan toqui", però no més tard de setembre, així com que la convocatòria coincidirà amb la llei de transitorietat jurídica. L'objectiu, ha insistit el vicepresident, "és obtenir el màxim de suport cap a aquest referèndum".

La clau per tirar-ho endavant és "tenir una actitud tan oberta com la que ha tingut la societat catalana al llarg del temps", però també el milió d'euros per la campanya a favor del 'sí' al referèndum.