El Departament d’Economia, que encapçala Oriol Junqueras, vol fixar un marc clar de negociació amb la CUP abans de començar les converses aquesta setmana, en principi previstes per a demà mateix, per abordar els pressupostos de l’any vinent, segons fonts consultades per El Nacional.

La cupaire Anna Gabriel, en anunciar ahir a TV3 que el seu grup farà costat a la qüestió de confiança a què se sotmetrà el president, Carles Puigdemont, va descartar que els pressupostos vagin vinculats a aquesta votació tot i mostrar la disposició a parlar-ne per aconseguir “una entesa de mínims”.

De fet, el passat mes de juliol, la CUP va advertir que no tenia intenció de negociar els pressupostos fins que Puigdemont acceptés prèviament abordar la qüestió de confiança, per la qual cosa des d’Economia es va pressionar el president perquè es reunís amb els cupaires, tot i el seu discurs en el sentit que la confiança no es negociaria.

Condicions

Finalment, i vista l'experiència passada, un cop desencallades les converses i a punt de començar les negociacions sobre els comptes del Govern, des del departament de Junqueras es volen fixar les condicions en què s’abordaran.

D’entrada, la voluntat d’Economia és aclarir si hi ha o no per part de la CUP línies vermelles en la negociació i com s’han de desenvolupar les converses –intercanvi de propostes, reunions públiques o discretes...–.

Confiança i pressupostos

En segon lloc, ha de quedar clar als diputats de la CUP que la qüestió de confiança està lligada als pressupostos i al debat de política general, per la qual cosa, es tracta d'un marc en què tot està connectat i requerirà certa lleialtat i estabilitat parlamentària.

Finalment, des del Departament d’Economia s'adverteix que els nous comptes s’elaboraran a partir d’una estimació molt prudent dels ingressos, atès que la major part depenen de l’Estat i a hores d’ara el Govern desconeix com es concretaran la liquidació de les bestretes del 2015 o la liquidació del 2017.

Negociació

La preocupació de la vicepresidència per fixar les condicions de les converses es produeix després que tant la forma en què Puigdemont ha negociat el suport de la CUP, molt centrada en la figura del president, com l’explicació dels cupaires de l'acord, ha provocat certa sorpresa a ERC que tem que no hi hagi quedat prou clara la vinculació entre la qüestió de confiança i els pressupostos.

Des de Presidència s'assegura que Junqueras ha estat puntualment informat sobre les negociacions i que Puigdemont li va explicar el resultat tan bon punt va acabar la reunió de divendres passat amb la CUP al Palau de la Generalitat.

En qualsevol cas, els republicans confien que el president abordi una explicació detallada de les converses durant la reunió del Govern d’avui.

Tensió amb el PDC

Aquesta situació es produeix, a més, després que la líder del Partit Demòcrata, Marta Pascal, fes una valoració molt crítica de l’acte que compartiran ERC, CUP i Podem a Sant Boi amb motiu de la Diada i al qual no han estat convidats a participar els membres del PDC. Pascal ha aconsellat els republicans que no caiguin en “temptacions partidistes” i no utilitzin la Diada “com a element per anar configurant un imaginari de futurs pactes més ideològics que nacionals”.