El vicepresident, Oriol Junqueras, no està sol en el viatge oficial a Miami, l'agenda pública del qual comença avui. El cònsol espanyol, Cándido Creis, s’ha convertit en la seva ombra des que diumenge va aterrar a aquesta ciutat en la primera etapa de la visita als Estats Units. El seu marcatge arriba fins al punt que aquest matí el diplomàtic s'ha autoconvidat a la reunió amb l'alcalde de Miami, Tomás Regalado, tot i que se li ha deixat clar que es tractava d'una entrevista privada.

No obstant això, la seva presència a la reunió no ha impedit que Junqueras expliqués a l'alcalde la situació política catalana i la voluntat de celebrar un referèndum abans del mes de setembre, segons ha explicat en sortir de la reunió. Per la seva part, el cap del consistori ha detallat davant dels periodistes l'ús habitual que es fa a Miami de les consultes als ciutadans, fins i tot per a qüestions com l'arrendament de terrenys municipals.

El cònsol va anar a trobar Junqueras diumenge a l’aeroport, a la porta de l'avió en el moment en què el vicepresident aterrava, gràcies al seu accés com a diplomàtic. Tot i que el dia abans ja havia anunciat la intenció d'acompanyar-lo, l'entusiasme del seguiment de Creis va sorprendre la delegació que acompanya el número dos del Govern.

Infiltrat a la reunió

Aquest matí, s'ha presentat també a l’Ajuntament de Miami. S'ha incorporat a la visita que han fet Junqueras i el delegat de la Generalitat, Andrew Davis, al consistori, acompanyats de l'alcalde. Quan s'ha acabat el recorregut i els dos polítics han entrat al despatx de l’alcalde, des de la delegació catalana s’ha fet saber al cònsol que es tractava d’una reunió privada. Amb tot, Creis ha deixat clar que també ell entraria a la reunió i que no se li podia impedir. I hi ha entrat.

Des de Vicepresidència no s'havien comunicat al cònsol els horaris de l'agenda del vicepresident i ha estat ell mateix qui s'ha encarregat d'informar-se'n a través de l'ajuntament.

L'omnipresència del cònsol ha provocat fins i tot un comentari de l'alcalde davant dels periodistes. "El senyor cònsol aquí està en tot. No sé com s'ho fa!", ha exclamat.

Problemes amb Baiget

Cándido Creis és un diplomàtic de llarga experiència que va arribar a Miami l’agost del 2015. Entre el 2011 i 2014 havia estat cap de protocol de la secretaria general de la Casa del Rei.

L'estret seguiment del diplomàtic a la visita de Junqueras no és nou. Ja va protagonitzar un episodi similar en el viatge oficial del conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, l’abril de l’any passat. En aquell cas, el marcatge va ser tan contundent que va fer perillar un acord amb l’agència de cooperació econòmica del comtat, que s’havia de signar amb el Beacon Council.

Nova reunió a Catalunya

L'alcalde de Miami ha explicat a Junqueras durant la reunió que té previst visitar Barcelona i Tarragona la segona quinzena de maig i tots dos han quedat que celebraran una nova trobada a Barcelona. L'alcalde, que representa l'única ciutat del món que supera Barcelona en trànsit de creuers, ha mostrat interés per aquest sector, però també en les infraestructures de depuració d'aigua i en la col·laboració entre les facultats de Medicina de Barcelona i Miami.

Pel que fa el retorn de Catalunya als mercats financers, un dels objectius que el vicepresident té previst explorar en aquest viatge, Junqueras ha explicat que "més tard o més d'hora, Catalunya, com qualsevol altre Administració pública del món, tornarà als mercats financers, bé perquè el FLA no serà necessari o bé perquè Catalunya serà una república". "La nostra feina és estudiar les condicions de retorn a aquests mercats financers de la millor manera possible", ha subratllat.

El vicepresident ha destacat que totes les agències de rating s'han fet ressò que la diferència entre el nivell de creixement del PIB català, 3,5%, i el del dèficit, 0,9%, és cada vegada més gran, la qual cosa determina que "la capacitat de l'economia catalana de fer front a les seves obligacions és molt rellevant".